joi , 26 noiembrie 2020 5:36 am
Iasi booked.net
-1°C

Monumente istorice în Iași !

În centrul orașului Iași, imediat în apropierea Mănăstirii „Trei Ierarhi” și în față la Palatul Culturii au fost descoperite hrube ce datează de acum 200 de ani! Vestigiile sunt legate de fostul hotel-monument numit „Hotel Petersburg”. Aflate sub strada Palat, respectiv Bulevardul Ștefan cel Mare, acestea ar putea fi puse în valoare în contextul lucrărilor de modernizare anunțate de Primăria Municipiului Iași și care au în prim-plan o parcare. De precizat că întreg arealul aflat între: Hotel „Moldova”, Palatul Culturii, Casa Pătrată și Școala Primară „Gheorghe Asachi” e plin de construcții istorice, unele dintre ele ridicate acum jumătate de mileniu.

Din păcate, acum, majoritatea dintre cetățenii urbei și mulți dintre vizitatorii săi nu mai cunosc multe despre vestigiile istorice care fac parte din fundamentul trecutului modern al fostei capitale a Moldovei! Este posibil ca, în contextul lucrărilor de modernizare anunțate de Primăria Municipiului Iași și care au în prim-plan o parcare, toate acestea să fie puse în valoare.

^

„Hotel Petersburg” – „loc simbolic al memoriei Iașului”! Întreg arealul aflat între: Hotel „Moldova”, Palatul Culturii, Casa Pătrată și Școala Primară „Gheorghe Asachi” e plin de construcții istorice, unele dintre ele ridicate acum jumătate de mileniu.

Având în vedere că acest imobil a fost legat de momente importante ale istoriei naționale, acesta a devenit un „loc al memoriei” orașului, suport pentru ritualurile anuale de rememorare a unor fapte și valori din trecut, considerate a fi încă de o mare actualitate.
Dacă vom consulta Lista Monumentelor Istorice (LMI) legate de anul 1848, vom constata că, în vechea capitală a Moldovei, nu se mai păstrează niciuna dintre clădirile care au constituit scena Revoluției din acel an. Sursă:bzi.ro

reclama adnow

Recomandări

Frumusețile orașului Iași

Călătorului ce vine la Iași i-ar fi tare greu să descopere frumusețea vechiului oraș dacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *