luni , 23 noiembrie 2020 5:21 pm
Iasi booked.net
-1°C

Moment istoric la Iași !

În urmă cu doar câteva zile, un număr de 7 morminte, ce datează de peste 3.500 ani, au fost descoperite de arheologi în apropierea orașului Iași! Totul a fost scos la iveală de cercetători și specialiști într-un tumul aflat la vest de intravilanul actual al urbei Târgu Frumos. „Săptămâna trecută, sub atenta îndrumare și supraveghere a specialiștilor, în sectorul vestic al monumentului funerar, dispersate în suprafață, au fost descoperite și investigate exhaustiv 7 morminte, dintre care șase inhumații și un cenotaf”, a precizat, în exclusivitate pentru BZI, arheologul și istoricul Sergiu Constantin Enea.

Săptămâna trecută (în perioada 12-17 octombrie 2020), o echipă de cercetători și specialiști au descoperit 7 morminte, care datează de peste 3.500 ani, chiar în apropierea orașului Iași! Totul a fost scos la iveală într-un tumul aflat la vest de intravilanul actual al urbei Târgu Frumos (aflată la 50 kilometri de capitala Moldovei).

^

Așadar, aceste noi descoperiri funerare în Tumulul 1 de la Târgu Frumos au avut loc în cea de-a 3-a etapă a diagnosticului arheologic al tumulului T 1. Acesta este un monument important, cu înălțimea de 2 metri și diametrele istorice de 40 x 36 metri, pe direcțiile Nord/Sud – Est/Vest, care a fost extins ca urmare a lucrărilor agricole, până la dimensiunile de 60 x 50 metri. Acesta este aflat la vest de intravilanul actual al orașului Târgu Frumos, care a fost, în Evul Mediu, și movilă de hotar a moșiei acestei localități.

Cercetarea a fost efectuată de un colectiv inter-/pluridisciplinar alcătuit din dr. abilitat Dumitru Boghian (Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava USM), dr. Sergiu-Constantin Enea (Liceul Teoretic «Ion Neculce» Târgu Frumos), Ion Ciobanu (director Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi, Republica Moldova), Sergiu Popovici (Agenția Arheologică Națională Chișinău). Aa participat și dr. Angela Simalcsik (Academia Română, filiala Iași, Centrul de Cercetări Antropologice «Olga Necrasov»), dr. Radu-Gabriel Pîrnău (Academia Română, filiala Iași, Colectivul de Geografie), dr. Andrei Asăndulesei și dr. Felix-Adrian Tencariu (UAIC din Iași). Sursă:bzi.ro

reclama adnow

Recomandări

Secretele celui mai bogat român al tuturor timpurilor, scoase la lumină de săpăturile arheologice făcute într-o grădină istorică

Primele săpături arheologice făcute în România într-o grădină istorică s-au realizat pe vastul domneniu al …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *