vineri , 16 aprilie 2021 11:38 am
Iasi booked.net
-1°C

Iași, oraș pilot pentru sistemul de prognoză a calității aerului

Prognoza naţională privind calitatea aerului pentru fiecare oraş în parte va rezulta din suprapunerea bazei naţionale de emisii cu datele la zi privind evoluţia vremii şi a curenţilor de aer.

Până în 2023, sistemul de prognoză va fi calibrat în trei oraşe pilot: Iaşi, Ploieşti şi Braşov, iar după finalizarea proiectului, sistemul va fi aplicabil la nivel naţional. „Am semnat un contract de finanţare, parte din cea mai mare investiţie făcută de statul român în aer, în ultimii 10 ani. Cred că aerul va fi una din cele mai mari provocări ale autorităţilor locale şi centrale din următorii 10 ani. Acest sistem ne va ajuta nu doar pentru informarea publicului, dar şi pentru ca autorităţile locale să fie pe fază de câte ori poluanţii pot pune în pericol populaţia”, spune Costel Alexe, ministrul Mediului.

Acesta dezvăluie şi alte beneficii ale noului sistem. „Mă bucur că România va avea un sistem de prognoză a calităţii aerului care va putea fi accesat de oricine de pe mobil şi chiar inserat în programele TV, după meteo. Aceasta va fi singura prognoză oficială din România pentru că datele din sistem sunt bazate pe sisteme de măsurare a calităţii aerului acreditate la nivel european. Cu o asemenea prognoză, oamenii îşi vor putea face mai bine planurile de ieşire în aer liber, iar autorităţile vor putea impune măsuri pe termen scurt acolo unde se poate interveni imediat”, mai afirmă ministrul ieşean, Tudor DAMASCHIN. Sursă:ziarulevenimentul.ro

Recomandări

Angajații IULIUS au plantat 3.500 de copaci pentru un viitor cu aer mai curat în județele Iași și Suceava

Ce poți face într-o zi însorită de sâmbătă? Să plantezi fapte bune! Așa au gândit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *