vineri , 22 ianuarie 2021 11:22 pm
Iasi booked.net
-1°C

Certificate de căsătorie vor fi semnate pe tabletă. Se anunță schimbări la emiterea actelor de stare civilă

Certificate de căsătorie semnate pe tabletă şi cel mult trei prenume pentru fiecare copil român. Ministerul Afacerilor Interne vrea să schimbe legea privitoare la emiterea actelor de stare civilă.

Una dintre modificările esenţiale se referă la modalitatea de păstrare a actelor de stare civilă. Dacă până acum ele se întocmeau în două exemplare originale pe hârtie, noua lege prevede şi semnarea documentelor oficiale în format electronic. Ulterior, ele vor fi stocate într-o bază de date astfel că românii plecaţi în străinătate le vor putea obţine printr o simplă cerere la ambasadele sau birourile consulare în ţara în care se află, scrie observator.tv.

Pentru asta însă va fi nevoie de implementarea unui Sistem Informatic iar proiectul de lege nu stabilește când şi cum ar putea acest soft să devină funcțional la nivel național.

În aceeaşi iniţiativă legislativă se prevede că nou născuţii nu vor mai putea avea mai mult de trei prenume iar persoanele care au avut probleme cu legea în ultimii 5 ani, precum control judiciar sau au fost arestaţi, nu au permisiunea de a-şi schimba numele.

De asemenea, dacă termenul de declarare a naşterii unui copil, acela de 30 de zile, a fost depăşit, certificatul de naştere va putea fi obţinut totuşi cu o simplă semnătură a primarului, fără să mai fie nevoie de prea multă birocraţie.

Proiectul se află deocamdată în dezbatere publică.

Recomandări

Filarmonica „Moldova” din Iași – Stagiunea 2020 – 2021

Orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iași va susține joi, 28 ianuarie 2021, ora 19,00 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *