marți , 23 iulie 2019 3:31 pm
Iasi booked.net
-1°C

Stați pe Facebook sau pe alte rețele sociale la volan? Vă puteți pierde permisul de conducere

Folosirea telefonului mobil la volan va fi sancţionată drastic. Un nou proiect de lege, pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne, prevede amenzi de până la trei mii de lei pentru cei care butonează, în timp ce conduc, tablete, telefoane sau orice alte dispozitive cu funcţii de înregistrare, redare text, foto sau video.

Nici nu trebuie să stai să urmăreşti prea mult în trafic pentru a găsi persoane care vorbesc la telefon în timp ce sunt la volan. Şi, dintre toate maşinile, am numărat timp de 3 minute, vreo 30 de persoane care fac asta.

Telefon, tabletă, sistem de navigaţie. Toate ar putea fi interzise pentru şoferi, atunci când conduc. Iar sancţiunile prevăzute de noul proiect sunt usturătoare. Amendă de până la 2.900 de lei, scrie observator.tv.

Amenda, bineînţeles că o veţi putea plăti în termen de 15 zile, la jumătate. Dar, dacă veţi fi oprit…. de un poliţist, în decurs de şase luni de zile, de tre ori, pentru utilizarea telefonului mobil la volan, vi se va suspenda dreptul de a conduce pentru 30 de zile. 4.35

Şi nu este singura contravenţie care vă poate lăsa pieton.

Spre exemplu: staţionarea neregulamentară, depăşirea prin loc interzis, neacordarea de prioritate, viteza şi alte câteva contravenţii, dacă au la bază şi utilizarea dispozitivelor mobile, vor duce la reţinerea permisului.

În fiecare an, poliţiştii rutieri dau între 45 şi 50 de mii de amenzi pentru acest tip de încălcare a legii. Multe dintre ele, bazate chiar pe sinceritatea şoferilor.

În prezent, amenda prevăzută este de maximum 435 de lei cu 2 puncte de penalizare. Noul proiect măreşte de şase ori sancţiunea şi de trei ori penalizarea. Acesta a intrat, de azi, în dezbatere publică pentru 20 de zile.

Pentru a evita pericolele din trafic, dar şi amenzile, se pot utiliza sistemele hands free şi car-KIT.

Recomandări

Parcare subterană în Piaţa Naţiunii din faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”

Primăria Municipiului Iaşi continuă demersurile pentru descongestionarea circulaţiei rutiere în zona centrală a oraşului, anunță …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *