Cântecele lui Anton Pann: Muzică veche cu Ansamblul „FLORALIA”, la BCU

Date:

Ansamblul FLORALIA al Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din Iași a susținut, miercuri seara, un concert senzațional de muzică veche românească autentică, în Aula Bibliotecii Centrale „Mihai Eminescu” din Iași. Evenimentul face parte din cadrul unui Proiect cultural-educativ, dedicat tinerilor din liceele din Iași, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Inițiatorul și organizatorul concertului de muzică autentică din colecția de folclor a lui Anton Pann, din seara de miercuri, a fost din nou Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași, care mai evoluase aici în luna mai 2018. Și de data aceasta, Ansamblul vocal-instrumental FLORALIA, al Specializării Muzică Religioasă, a interpretat un spectacol de excepție, având-o ca dirijor pe conf. univ.dr. Irina Zamfira Dănilă.

Evenimentul a fost pus sub semnul spiritului lui Anton Pann, o figură emblematică a culturii române din prima jumătate a sec. al XIX-lea. Repertoriul cântecelor de lume, fie culese, fie compuse de Anton Pann, punctează rememorarea episoadelor de viață a lumii pitorești, balcanice, din vremea folcloristului.

Cântecele de lume publicate de Anton Pann au continuat să circule până la sfârșitul sec. XIX-lea și în prima jumătate a sec.al XX-lea. În repertoriul lăutăresc ele sunt întâlnite sub forma „cântecelor de mahala” și de ”inimă albastră”. Cântecele de lume, cum mai sunt numite, cuprind cântece cu o bogată ornamentație melodică, având ritmuri și structuri melodice înrudite cu cele orientale.

Drept instrumente muzicale, la acest gen de cântece, sunt folosite mai ales: vioara, fluierul, cobza, duduk-ul, oboiul, țambalul și contrabasul. Anton Pann este considerat primul muzician care a efectuat culegeri de muzică populară. Repertoriul concertului de miercuri seara a fost alcătuit dintr-un florilegiu de cântece de lume culese și notate de Anton Pann, melodii care sunt reprezentative pentru folclorul românesc urban din prima jumătate a sec. al XIX-lea. Ulterior, folclorul urban se răspândește și în mediul rural.

Formația FLORALIA este inedită prin componența sa mixtă – băieți și fete – și s-a remarcat atât prin concerte susținute la Chișinău, Republica Moldova (la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”), cât și în diferite locații și localități din țară. Repertoriul ansamblului conține colinde arhaice, cântece de lume, folclor țărănesc și muzică psaltică.

În An Centenar, anul Marii Uniri, ansamblul a realizat un concert de folclor românesc vechi, original, preluat din Arhivele de Folclor ale Moldovei și Bucovinei, aflate la Institutul de Filologie Română ”Al.Philippide” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași. Acest concert a avut scopul de a pune în valoare cultura autentică românească, de a promova tradiția și a crește o generație tânără care nu-și uită originile și trecutul. Asemenea concerte demonstrează fermitatea tradiției și rezistența în timp a traseului muzicii folclorice, iar creația lui Anton Pann contribuie la dezvoltatea și menținera învățăturii morale în cultura poporului român.

 

Un reportaj de Elena GODZIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Surse: Încă cinci PLÂNGERI împotriva preotului Visarion ALEXA, acuzat de hărțuire sexuală

Preotul Visarion Alexa, pus sub control judiciar într-un dosar...

A fost stabilit PROGRAMUL pentru Sărbătorile IAȘULUI! Bugetul este de 1.198.000 de LEI

Celebrarea religioasă a Sfintei Cuvioase Parascheva de pe 14...

Biserica Vovidenia din IAȘI a fost RESFINȚITĂ

Duminică, 25 septembire 2022, Biserica Vovidenia din Iași a...