sâmbătă , 25 mai 2019
Iasi booked.net
-1°C

„Reeducare prin tortură versus reeducare prin cultură”

La Palatul Culturii din Iași, a început astăzi Conferința Națională de Educație Penitenciară „Reeducare prin tortură versus reeducare prin cultură”, Ediție Centenară (Ediția I-a). Evenimentul a fost binecuvântat de Înaltpresfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Pe agendă, se vor discuta mai multe subiecte interesante, printre care Asistența religioasă a persoanelor private de libertate/ Învățământul universitar în penitenciar sau Reabilitarea penală.

Penitenciarul din Iași, Prin Serviciul Educație și Asistență Psihosocială, organizează, în perioada 15-18 noiembrie a.c., Conferința Națională de Educație Penitenciară ”Reeducare prin tortură versus reeducare prin cultură”. Manifestarea, care durează patru zile, este un bun prilej de a aduce specialiști din țară, dar și parteneri din Japonia și Republica Moldova, implicați în educația adulților din toată țara, din domeniile educației, sociologiei și psihologiei, psihopedagogiei, culturii, artei, asistenței sociale, dar și din ramuri interdisciplinare.

Scopul principal al conferinței este de a dezvălui complexitatea activităților educaționale și de a asigura  transparența intervențiilor de reintegrare socială din detenție. Conceptul inedit de organizare a evenimentului, prin abordările sale multidisciplinare și multiculturale, pun în prim-plan, prin antiteză cu trecutul, abordarea contemporană a muncii în penitenciar, cât și imaginea angajatului. Acesta este mai mult decât un ”gardian”, ci un specialist, intelectual, dedicat misiunii sale și creativ în fața provocărilor cotidiene.

Conferința se va desfășura pe mai multe secțiuni, după cum urmează:

  • Joi, 15 noiembrie 2018: Secțiunea teologică dedicată misiunii catehetice a Bisericii Ortodoxe Române, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
  • Vineri, 16 noiembrie: Secțiunea dedicată educației formale, nonformale și informale a adulților.
  • Sâmbătă, 17 noiembrie: Secțiunea alocată subculturii penitenciare.
  • Duminică, 18 noiembrie: Secțiunea dedicată reeducării prin tortură.

Participanții la diferite secțiuni, vor putea să  viziteze capela de la Penitenciarul Vaslui, să pună în dezbatere teme din diferite domenii: istorie, sport, învățământ școlar și universitar cu deținuți, educația prin muncă a acestora, terapie prin artă și cultură etc. De asemenea, se vor face incursiuni în simbolistica tatuajelor, manelelor, artei stradale și artei penitenciare, impactul și analiza comportamentală a infractorilor.

În paralel cu lucrările științifice, se vor organiza workshop-uri artistice coordonate de artiști plastici și reprezentanții Japoniei: vernisaje și expoziții de fotografie și pictură, lansări de carte, vizionarea filmului ”Experimentul Pitești”, workshop-uri de caligrafie, arta mozaicului, fotografie etc.

La eveniment vor fi prezenți: profesori universitari, academicieni și plasticieni din cadrul Universităților din București, Iași, Cluj, Academia Română, Institutul de psihiatie Socola Iași etc. La fel, experți antropologi, etnomuzeologi, artiști, medici psihiatri, geologi, precum și oficialități ale Iașului: comisar șef de penitenciare, Cristina Dumitran; Părinte Arhimandrit Nicodim Petre, Părinte Arhimandrit Hrisostom Rădășanu; Președinte ASCOR, Emanuel Buta; Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași; Dr. Lăcrămioara Stratulat, Manager Complexul Muzeal ”Moldova” Iași etc.

 

Un material de Elena GODZIN

Recomandări

Un conac din județul Iași are porțile deschise pentru orice turist. Cât ajunge o noapte de cazare

Un conac unde pe vremuri venea Regina Maria are acum porţile deschise pentru orice turist. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *