Calitatea aerului în Județul Iași în luna august 2023

0
123
83200158 - iasi, romania, july 2017: iasi city centre and palas mall aerial view

În luna august 2023, monitorizarea calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi prin intermediul reţelei automate de monitorizare din judeţ, evidenţiază depăşiri faţă de valorile maxim admise în 2 stații din cele 6 existente. Este vorba de o depăşire a valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane (50 μg/m3) la indicatorul PM10 în autolaboratorul IS-M1 Podu de Piatră și 11 în staţia de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni.

Depășirile s-au înregistrat în perioada 9-25.08.2023. Cauzele posibile ale depăşirilor sunt traficul rutier în cazul autolaboratorului amplasat în zona Podu de Piatră și lucrările de modernizare a DJ 249 A aflat în apropierea stației IS-6 Bosia-Ungheni. În ambele cazuri se adaugă şi alte surse locale, corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților în aer (calm atmosferic şi temperaturi ridicate – caniculă). Facem mențiunea că, deși autolaboratorul măsoară particulele în suspensie (fracţia PM10 şi PM2,5) prin metoda automată, echipamentul pentru măsurare prezintă Certificat de conformitate TŰV ce atestă că procedura de măsurare este echivalentă cu metoda gravimetrică de referinţă.

În celelalte stații de monitorizare a calității aerului din aglomerarea Iași, valorile medii zilnice ale pulberilor în suspensie PM10 s-au situat sub valoarea limită zilnică de 50 μg/m3.

De la începutul anului și până la finalul lunii august 2023, în stația IS-6 Bosia-Ungheni s-a înregistrat un total de 56 de depășiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM10 gravimetric (metoda de referinţă), maximul permis fiind de 35 depăşiri/an/staţie. Urmează stația IS-2 Decebal-Cantemir cu 14 depășiri și stația IS-5 Tomești cu 10. Din iunie a.c. de când a fost pus în funcțiune, autolaboratorul a înregistrat o singură depășire la PM10 automat măsurat prin metodă echivalentă cu metoda gravimetrică de referință.

Media lunii august a indicatorului PM10 a variat de la 22,5 µg/m3 în IS-4 Aroneanu la 71,47 µg/m3 în IS-6 Bosia-Ungheni. În celelalte două staţii, valorile medii lunare ale indicatorului PM10 gravimetric au fost de 26,56 µg/m3 pentru staţia IS-5 Tomești şi 28,01 µg/m3 pentru staţia IS-2 Decebal-Cantemir. Aceste valori sunt cu ≈ 30% mai scăzute decât mediile lunii august 2022 în cazul stațiilor IS-2, IS-4 și IS-5, dar de două ori mai mari la stația IS-6, cel mai probabil ca urmare a demarării în această primăvară a lucrărilor de modernizare a DJ 249 A. În ceea ce privește autolaboratorul, vorbim de o medie de 33,31 µg/m3 pentru PM10 automat.

Pentru indicatorul PM2,5 măsurat gravimetric în staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir (pentru care legislaţia prevede doar valoarea limită anuală de 25 μg/m3), în luna august s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM10, respectiv valorile concentraţiilor medii zilnice de PM2,5 şi PM10 înregistrate la staţia IS-2 au acelaşi trend, cresc simultan pe acelaşi interval de timp. Media lunii august pentru PM2,5 a fost de 10,97 μg/m3.

Calitatea aerului în timp real poate fi urmărită pe http://calitateaer.ro, buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului întocmit de APM Iaşi fiind publicat a doua zi pe pagina noastră web şi pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/apmiasi, http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer, iar rapoartele lunare privind calitatea aerului pot fi consultate accesând http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/rapoarte-lunare1.

Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: primării, Comisariatul Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.