marți , 25 februarie 2020 5:59 pm
Iasi booked.net
-1°C

700 copii de la Școala Șipote beneficiază de burse prin proiectul ”O șansă egală pentru toți. Educație incluzivă în unitățile școlare”

Șapte sute de copii de la Școala Șipote beneficiază de burse prin proiectul ”O șansă egală pentru toți. Educație incluzivă în unitățile școlare”, implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, al cărui membru fondator este Consiliul Județean Iași.

160 dintre elevi au primit deja burse, pentru ceilalți fiind nevoie ca părinții împreună cu profesorii să întocmească dosarele cu documentația necesară în vederea acordării sumelor de bani lunare.
Președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, s-a întîlnit astăzi cu directorul școlii și profesorii implicați în proiect și cu părinții beneficiarilor. La discuții a participat și Alina Popa, director ADI Euronest.
”Cer mai multă implicare din partea tuturor. În acest proiect sunt fonduri destinate școlarilor și ar fi păcat ca din neglijență, ignoranță și, sper eu să nu fie cazul, din indolență, să nu beneficieze tocmai copiii.
Este nevoie de o și mai activă angajare a cadrelor didactice care se ocupă de întocmirea documentației. Profesorii trebuie să colaboreze totodată cu autoritățile locale. Bursele sunt un sprijin real pentru elevi, pentru unii dintre ei, cu probleme grave în familie și prea greu de dus pentru vârsta lor, un real suport pentru a putea veni la școală și a-și realiza visul de a fi om mare. Să nu fim tocmai noi, oamenii mari, obstacole în fața acestor copii și a acestor posibilități de ajutor”, a spus Maricel Popa.

Pentru a putea beneficia de burse, singura condiție care trebuie îndeplinită este ca venitul net pe membru de familie să nu depășească 500 de lei.
În cadrul aceluiași proiect școlarii și preșcolarii din comuna Șipote vor mai primi un microbuz școlar nou, 19 săli de clasă vor fi dotate cu sisteme IT, iar trei săli de grădiniță vor avea mobilier nou. Tot la Șipote va funcționa și programul de tip școală după școală.
Copiii cu rezultate foarte bune în anul școlar precedent vor primi premii constând în ghiozdane și rechizite școlare.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă furnizarea unor măsuri integrate pentru reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale în rândul a 1.180 de copii din comunități defavorizate din județele Iași, Bacău și Vaslui.
Proiectul urmărește creşterea gradului de participare la învăţământul preşcolar a unui număr de 530 de copii între 3-5 ani, precum și reducerea şi prevenirea abandonului şcolar prin măsuri integrate pentru un grup de 1955 de elevi din clasa pregătitoare și clasa a VIII-a, aparținând grupurilor vulnerabile, din care, 915 din mediul rural.
Un alt obiectiv îl reprezintă creşterea calității actului educațional prin îmbunătățirea competenţelor profesionale pentru 261 de cadre didactice și personal calificat în școlile cu risc educațional, prin oferirea de pachete pentru mobilitate profesională. Banii primiți vor fi utilizați și la îmbunătățirea și diversificarea serviciilor educaționale în școli și grădinițe, la refacerea sau reparația instalațiilor termice, anveloparea școlilor, amenajare și dotare a spațiilor aferente desfășurării activităților educaționale cu grupurile țintă ale proiectului.

”O șansă egală pentru toți. Educație inclusivă unitățile școlare” este un proiect care se derulează pe o perioadă de 36 luni, cu un buget de 6.398.942,72 lei.
În cursul verii, în cadrul proiectului, prin intermediul Școlii Mobile au fost organizate 41 de activități de terapie creativă, prin comunicare și activități ludice.
Totodată, alte 33 de activități informative, pregătitoare, educative și de orientare i-au introdus pe copii în ciclul școlar următor, aceștia fiind consiliați cu privire la orientarea în carieră la dobândirea de cunoştinţe privind Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului.
Copiii și-au putut dezvolta abilitățile de prezentare prin realizarea unei cărți de vizită personală, capacitatea de autodescriere și de comunicare a informațiilor dezvoltarea stimei de sine și a încrederii în propriile forțe.
În fiecare activitate s-a respectat principiul participării copiilor, s-a încurajat comunicarea și exprimarea ideilor, lucrul pe echipe, negocierea și jocul de rol.
Activitățile au avut loc în toate cele trei comunități rurale, partenere în proiect: comuna Lipova, județul Bacău, comuna Bălteni, județul Vaslui și comuna Șipote, județul Iași, cu participarea elevilor din toate ciclurile de învățământ.

Recomandări

Măsuri drastice transmise de Ministerul Educației și Cercetării către Inspectoratele Școlare Județene

Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinate de creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecții …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *