Virgil Săhleanu, liderul sindical asasinat pe 7 septembrie 2000, ar putea primi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași post-mortem

Date:

Virgil Săhleanu, liderul sindical asasinat pe 7 septembrie 2000, ar putea primi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași post – mortem. Hotărârea va fi luată în ședința de Consiliu Local de joi, 24 septembrie 2020.
Virgil Săhleanu este liderul sindical care a plătit cu viața încercând să salveze de la faliment fabrica în care lucra denunțând contractul de privatizare care o transformase dintr-o firmă profitabilă în una falimentară.
În 1998, TEPRO SA a fost privatizată de către stat, fiind cumpărată de către firma cehă Zelezarny Veseli. În ianuarie 1998, patronatul a hotărât concedierea a o mie de salariați.
În data de 19 februarie 1999 Virgil Săhleanu a fost ales președinte al Sindicatului Liber TEPRO Iași. Trei zile mai târziu, Sindicatul TEPRO Iași a declanșat un conflict de muncă acuzând patronatul de fraudă și concediere abuzivă a 1.278 de angajați. Ca urmare a acestor evenimente, Virgil Săhleanu a fost concediat. Cu toate acestea, Săhleanu a reușit în instanță anularea concedierii salariaților.
După mai multe amenințări cu moartea, Virgil Săhleanu a fost asasinat în dimineața zilei de 7 septembrie 2000.
A fost condus pe ultimul drum de peste 5.000 de oameni, iar piața din fața fostei întreprinderi TEPRO, ca și bulevardul din zonă îi poartă numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Descoperă Tramvaiul Iepurilă în ediția aniversară de 10 ani

Compania de Transport Public, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași,...

Concert extraordinar susținut de cei 3 Tenori Ieșeni la Palatul Culturii din Iași

Pe 30 mai, începând cu ora 18:30, cei 3...

Un pas mare pentru proiectul Trenului Metropolitan

Joi, 25 aprilie, a fost prezentat conceptul, traseul și...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...