Va fi schimbată modalitatea de acordare a licențelor pentru taximetrie în Iași

Date:

Municipalitatea ieșeană intenționează să schimbe modalitatea de acordare a licențelor pentru activitatea de taximetrie.

Obiectivul principal îl reprezintă creșterea numărului de taximetre care să protejeze mediul ambiant și să ofere condiții optime de transport, luându-se în considerare și necesitățile persoanelor cu dizabilități.

Astfel, conform unui proiect de hotărâre de Consiliu Local aflat în dezbatere publică, în anul 2020 se vor atribui autorizații de taxi exclusiv pentru autovehicule electrice, până când întregul parc de autovehicule electrice va avea o pondere de minim 30% din totalul autovehiculelor autorizate, respectiv 660 autorizații de taximetrie. De precizat că numărul maxim de autorizații va fi de 2.200.

De asemenea, vor mai fi acordate 10 autorizații pentru autovehiculele adaptate transportului persoanelor cu dizabilități care utilizează fotoliul rulant.

Alte 10 autorizații de taximetrie vor fi atribuite pentru autovehiculele istorice sau de epocă.

În prezent, în Iași sunt autorizate 1.693 de autoturisme pentru transport în regim de taxi. Dintre acestea, un singur autovehicul este electric, trei sunt hibride, restul funcționând cu norme de poluare cuprinse între Euro 4 și Euro 6 (322 – Euro 4, 740 – Euro 5 și 627 – Euro 6).

Valabilitatea actualelor autorizații taxi nu se mai prelungește în anul 2023,
urmând ca acestea să fie atribuite în cadrul unei noi proceduri.

Astfel, autoritatea de autorizare va efectua departajarea participanţilor înscriși la procedura de atribuire pe baza criteriilor care țin de vechimea autovehiculului (pentru vechimea mai mică de un an se acordă 20 puncte, în timp ce vechimea cuprinsă între 4 și 5 ani atrage doar 2 puncte), clasificarea autovehiculului conform normelor de poluare Euro (autovehiculul electric sau cu propulsie pe bază de hidrogen primește 100 puncte, cel mai slab punctat fiind cel cu normă Euro 6 – 20 puncte), vechimea neîntreruptă în ani, de când transportatorul autorizat desfăşoară activitatea de transport în regim de taxi, acordându-se câte 0,5 puncte pentru fiecare an de activitate, gradul de protecţie a pasagerilor (peste 6 airbaguri – 10 puncte, în timp ce dotarea cu un singur airbag nu atrage niciun punct), efortul investiţional al transportatorului autorizat (proprietate – 6 puncte, leasing – 4 puncte, iar pentru autovehiculele înscrise la procedură în baza scrisorii de garanție nu se acordă nici un punct), dotări suplimentare ale autovehiculului (aer condiționat/sistem climatizare – 5 puncte, dispozitiv POS – 5 puncte, dispozitiv GPS – 5 puncte, perete despărţitor între conducătorul auto şi clienţi, precum și dispozitiv fix de înregistrare a precizărilor făcute de client, câte 2 puncte), volumul portbagajului util (peste 550 dm3 – 8 puncte, între 350 dm3 și 550 dm3 – 6 puncte, sub 350 dm3 – 3 puncte).

În termen de 10 zile calendaristice de la afişarea proiectului de hotărâre, începând cu data de 18 iunie 2020, cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, pe adresa Primăria Municipiului Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 11, Iaşi, 700064. Propunerile, sugestiile şi opiniile scrise cu valoare de recomandare pot fi remise şi Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni – Biroul de Relaţii cu Publicul – ghişeul 6, luni, marti, miercuri şi vineri între orele 8.30-16.30 si joi între orele 8.30-18.30 sau pe email informatii@primaria-iasi.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Primăria Iași a lansat licitația pentru contractarea lucrărilor de modernizare a bulevardului Poitiers

Suma disponibilă este 37.866.748,65 lei fără TVA, respectiv 45.061.430,89...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Se închide circulația pe bulevardul Socola! 9 trasee CTP Iași vor fi deviate

În perioada 29-30 martie, între orele 08:00 – 20:00,...

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...