Un transplant rar: soția a donat un rinichi soțului

Date:

Marți, 21 iunie, la Spitalul „Dr.C.I.” Parhon din Iași, a avut loc un intervenție inedită: un transplant de rinichi de la soție către soț. Femeia de 34 de ani a fost de acord să își doneze unul dintre organele funcționale către soțul de 43 de ani, pentru a-i salva acestuia viața.

Bărbatul suferea de o boală genetică renală și făcea dializă de două luni. Testele de compatibilitate au arătat că soția ar fi un donator potrivit, cealaltă variantă fiind ca el să intre pe o listă de așteptare pentru un organ de la o persoană aflată în moarte cerebrală.

Compatibilitatea între soț și soție este una destul de rară: la Spitalul Parhon au fost doar 6 cazuri în care transplantul s-a putut realiza între soți în ultimii 22 de ani.

„Șansa acestui bărbat a fost că soția sa a fost acord să doneze, iar analizele au arătat că există o compatibilitate bună. Pe lângă compatibilitatea imunologică a fost și una emoțională. Dată fiind afecțiunea genetică, nu erau multe alte șanse pentru a se realiza un transplant de la o rudă apropiată, astfel că acesta trebuia să aștepte să fie compatibil pentru a primi un organ de la un donator aflat în moarte cerebrală”, a declarat conf.dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al unității medicale.

Starea celor doi este bună și se află în perioada de refacere în Compartimentul de Transplant Renal al Spitalului „Dr.C.I. Parhon”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Primăria IAȘI va organiza acţiunea cultural-caritabilă ”Copii de nota 10”

Cu ocazia începerii noului an școlar, Primăria Municipiului Iaşi,...

Radu BOTEZ, fost VICEPRIMAR al IAȘULUI, noul director ECOPIAȚA

Fostul viceprimar Radu Botez a fost numit director interimar...

Romeo VATRĂ, director pe 4 ani la Aeroportul IAȘI! A dat concurs

Este vorba despre Romeo Vatră, desemnat în funcția de...