luni , 19 aprilie 2021 2:46 pm
Iasi booked.net
-1°C

Un profesor de la UBB Cluj explică mecanismul vaccinului Covid19

Profesorul Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a scris pe Facebook, sâmbătă seara, că a primit mai multe întrebări despre cum funcționează vaccinul cu ARN mesager a celor de la Pfizer și Moderna și a explicat într-un mod extrem de simplu și amuzant.

Sistemul nostru imun abordează orice corp străin intră în organism. Dacă organismul nostru întâlnește o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaște, lansează un atac. Dacă se luptă cu un virus, are nevoie de timp pentru a lansa un atac complet. Trebuie să își dea seama care parte a virusului o poate ataca și să pornească producția de arme ca să atace partea respectivă. Asta poate să ia câteva zile. Între timp, virusul se extinde și se înmulțește. Odată ce a învins un virus, sistemul nostru imun își aduce aminte de el”, spune profesorul Cherecheș.

Acesta afirmă că sistemul imun are „celule de memorie” și ține minte când se întâlnește cu inamicul.

Sistemul nostru imun are niște celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou același virus, anunță . Sistemul nostru imun folosește experiența anterioară pentru a distruge virusul înainte să ne îmbolnăvească. Virusul COVID are o proteină pe exterior care îl ajută să intre mai ușor în celulele noastre (îl face mai infecțios). Această proteină îl face pe COVID să fie un ticălos și mai mare – este o proteină ticăloasă. Virusul are ARN – informația genetică care codează toată activitatea virusului. Cercetătorii au decodat tot ARN-ul virusului și au găsit secțiunea care are instrucțiunile de producție pentru proteina ticăloasă”, mai spune Răzvan Cherecheș.

Potrivit profesorului de la UBB Cluj, vaccinul Pfizer și Moderna conține doar bucățelele de ARN care conțin instrucțiunile de producție pentru „proteina ticăloasă”.

Deci nu ne putem infecta de la vaccin, pentru că nu conține virusul. Odată vaccinați, celulele noastre primesc bucățelele de ARN cu instrucțiuni de producție și spun . Odată ce proteinele ticăloase au fost produse, segmentele de ARN sunt distruse (ca instrucțiunile de asamblare de la IKEA – nu mai ai nevoie de ele după ce ai asamblat dulapul). Astfel, celulele noastre produc o mulțime de proteină ticăloasă (care nu are un virus în apropiere, pe care să îl ajute să intre în celule). Sistemul nostru imun vede proteinele ticăloase plutind fără direcție și zice și începe să atace proteinele. Cum le întâlnește prima dată, are nevoie de câteva zile ca să declanșeze un atac complet”, spune Cherecheș.

Potrivit lui Răzvan Cherecheș, febra, frisoanele, durerile musculare sunt doar semnele exterioare ale atacului sistemului imun asupra „proteinelor ticăloase”, potrivit stireadeiasi.ro.

După ce sistemul nostru imun a distrus toate proteinele ticăloase, celulele de memorie țin minte exact cum se distrug. În acest punct, nu a mai rămas nimic din vaccin – doar amintirea celulelor de memorie a felului exact în care se distrug proteinele ticăloase. La un moment dat, un virus COVID intră în organismul nostru. Sistemul nostru imun nu l-a văzut până acum, dar cum virusul este învelit în proteina ticăloasă, sistemul nostru imun zice . Sistemul nostru imun lansează imediat un atac eficient (celulele de memorie știu exact cum trebuie procedat) și distrug proteinele și virusul, înainte ca acesta să aibă timp să se reproducă. Felicitări, ești protejat de COVID-19”, mai scrie profesorul de la UBB Cluj.

Recomandări

România a donat doze de vaccin Republicii Moldova

Guvernul României a aprobat, joi, acordarea unui ajutor umanitar gratuit de 132.000 de doze de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *