miercuri , 1 decembrie 2021 8:43 am
Iasi booked.net
-1°C

Un nou război între Primărie și CJ. Motivul: modul în care se derulează programul „laptele și cornul”

Primarul Mihai Chirica a criticat, miercuri, modul în care se derulează în judeţ programul guvernamental „laptele şi cornul”, arătând că, deşi şcoala a început de aproape două luni, mulţi elevi nu primesc aceste alimente.

Conform lui Chirica, situaţia este cauzată de „un abuz legislativ” înfăptuit de conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, care a „pasat responsabilitatea” organizării procedurilor de licitaţie autorităţilor locale.

„Avem o problemă serioasă în ceea ce priveşte furnizarea în şcolile din judeţul Iaşi a produselor lactate şi de panificaţie necesare susţinerii activităţii şi procesului de educaţie, aşa cum s-a angajat România prin programul naţional pentru şcoli. Această problemă care ne chinuie se numeşte consilierul judeţean Maricel Popa. Într-un mod ilegal şi total abuziv, fără respectarea legii şi cu aviz de legalitate de la Prefectură, încalcă în mod flagrant o prevedere a HG 640/2017, prin care consiliile judeţene şi consiliile locale din Municipiul Bucureşti erau singurele instituţii care puteau să se ocupe de programul „lapte şi corn” în şcoli. În schimb, deşi şcoala a început pe 10 septembrie, am primit pe data de 19 septembrie hotărârile Consiliului Judeţean (…) privind implementarea acestui program în şcolile ieşene”, a declarat primarul Chirica, citat de Agerpres.

Potrivit edilului, Consiliul Judeţean nu a reuşit să ducă la bun sfârşit procedura de achiziţie a produselor „şi a pasat responsabilitatea” la consiliile locale.

„Am cerut lămuriri de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, care ne-a confirmat că singurele instituţii care se ocupă de acest program sunt consiliile judeţene, împreună cu consiliile locale ale Municipiului Bucureşti. Abia pe 2 noiembrie a apărut o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care se va putea repartiza această activitate şi la autorităţile locale. Pe scurt, este mai cinstit să spui că nu poţi, decât să încalci legea. Nu avea dreptul Consiliul Judeţean Iaşi să emită o hotărâre prin care o obligaţie prevăzută prin lege să o delege la autorităţile locale. În timp ce toată lumea luptă pentru ca lucrurile să meargă bine în educaţie, Consiliul Judeţean nu găseşte oportun acest lucru”, a declarat Mihai Chirica.

De cealaltă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean susţin că, „din partea primarului municipiului Iaşi, e vorba o confuzie probabil voită în ceea ce priveşte citirea şi înţelegerea legislaţiei în vigoare şi interpretarea tendenţioasă a acesteia”.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Iaşi, „proiectul de hotărâre supus votului consilierilor judeţeni a avut în vedere raportul de specialitate privind aplicarea Programului pentru şcoli al României în judeţul Iaşi începând cu anul şcolar 2018-2019 elaborat de Direcţia Juridică, în baze legislaţiei în vigoare.

„În situaţia în care Programul pentru Şcoli al României se derulează de către consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti prin hotărâre a Consiliului Judeţean, respectiv a Consiliului General al municipiului Bucureşti, se repartizează sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată alocate judeţelor, respectiv muncipiului Bucureşti, potrivit alineatului 1, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie, pe comune, oraşe, municipii, respectiv sectoarele municipiului Bucureşti, cu asistenţa tehnică de specialitate a inspectoratului şcolar judeţean respectiv Inspectoratul Şcolar Bucureşti”, se menţionează în comunicatul de presă.

 

Sursa: Agerpres

Recomandări

24 de autobuze ELECTRICE vor ajunge în Municipiul IAȘI

În cursul zilei de astăzi, 24 noiembrie 2021, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *