marți , 26 octombrie 2021 7:58 pm
Iasi booked.net
-1°C

Tratează-te cu știință la Noaptea cercetătorilor, pe 28 septembrie la Iași

Pe 28 septembrie, știința vă dă întâlnire pe Espalanda Palas Mall la Noaptea cercetătorilor – un eveniment cu experimente trăsnite și conferințe fascinante din domenii științifice. Intrarea este liberă, iar publicul este așteptat începând cu ora 18.00.

Seara va avea în program curse cu obstacole între roboți, experimente de a privi lumea prin căldură în loc de culoare și o întâlnire specială cu celebra producătoare de fulgere – bobina Telsa.

Vor fi efectuate teste cu laserul care adună informații din atmosferă, de la înălțimi mari, vor fi rezolvate mistere criminalistice și, în caz de vreme favorabilă, va fi disponibil și un telescop pentru observarea astrelor. Cei mai norocoși participanți ai serii vor avea ocazia să piloteze ei înșiși un robot în cursă și să se ia la întrecere cu cercetătorii.

În premieră, în acest an, Noaptea cercetătorilor va ocupa și scena Teatrului de Vară, unde se vor desfășura, în intervalul 19.00-21.00, o serie de conferințe de știință dedicate publicului de toate vârstele.

Fiecare conferință va avea maxim 20 de minute, va fi susținută într-un limbaj accesibil tuturor, iar intrarea se va face fără rezervare și fără bilet.

Cercetătorii invitați vor aborda teme precum misterul nedezlegat al migrației păsărilor, cum se construiește un Univers sau legătura dintre fizică, chimie și gastronomie.

De asemenea, cei prezenți la Teatrul de Vară vor avea ocazia să înțeleagă mai bine cum va funcționa James Webb, înlocuitorul telescopului Hubble, ce are mărimea unui teren de tenis, este de șapte ori mai performant și este capabil să „vadă” o monedă de 10 bani de la 40 de kilometri depărtare, din domeniul vizibil până în domeniul infraroșu.

La Palas vor putea fi vizitate standuri din mai multe domenii ale științei – chimie, biologie, geografie și geologie, mecanică, optică, robotică, electromagnetism etc.

Fiecare experiment va fi prezentat de profesori și studenți specializați în domeniu, astfel încât fenomenele științifice să fie înțelese de cei prezenți la eveniment, indiferent de nivelul cunoștințelor.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce se desfășoară anual în peste 350 de oraşe din Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând știința în mijlocul publicului.

Tema anului 2018 este “Handle with Science” / „Tratează cu știință”, un îndemn de a folosi „mintea științifică” în fața provocărilor societății actuale – pseudoștiință, fake news, ideologii inflexibile.

„Atât prin comunicare, cât și prin activitățile evenimentului, ne propunem să transmitem valoarea principală a științei: cercetarea este antidotul concluziilor prefabricate. Sperăm ca, dincolo de mirare și încântare, cei prezenți la eveniment să își însușească o parte din metoda științifică de a privi lumea prin întrebări, și nu prin răspunsuri cunoscute dinainte”, a declarat Cătălin Agheorghesei, coordonatorul proiectului.

Recomandări

Activități preventive derulate de polițiști, în context Covid

Începând cu instituirea stării de urgență la nivel național, continuând ulterior cu măsurile și interdicțiile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *