Asociațiile „Amicii Poitou” din Iași și „Coordination judeţul Iași” din Poitiers au inițiat un proiect de marcare a „Traseului Francofoniei la Iași” prin montarea unor plăci cu text bilingv pe clădirile și monumentele care evocă relațiile culturale, economice, sociale, militare și diplomatice româno-franceze. Proiectul este coordonat Filip Mereuță, director al Asociației „Amicii Poitou”, s-a realizat cu sprijinul Primăriei Iași și al Primăriei Poitiers.
Harta, realizată în colaborare cu Atelier Spre și Asociația Iaşi. Travel, folosește o cromatică dominantă de culorile albastru, alb și roșu, culorile drapelului francez. Pentru ilustrarea „Traseului Francofoniei la Iași” au fost folosite în total 74 de modele tridimensionale, realizate de arh. Tiberiu Teodor-Stanciu, dintre care 20 pot fi admirate în detaliu pe cea de-a doua față a hărții, unde explicațiile în limbile română și franceză întregesc povestea legăturilor româno-franceze.
Cele 20 de puncte de interes din oraș documentate de Cosmin Ceucă, reprezentând clădiri, monumente și busturi, sunt alese pentru a reprezenta Iașii francofoni. Toate acestea au fost reconstruite digital pe baza planurilor, secțiunilor și fotografiilor de arhivă și sunt figurate cu albastru. Cei interesaţi vor descoperi clădirile ce îi au ca proiectanți pe Gustave Eiffel sau Louis Blanc, sculpturile realizate de Richard-Paul Hette sau Emmanuel Frémiet, sediile unor instituții franceze precum „Consulatul Francez” sau „Legația Franceză” și, nu în ultimul rând, se va putea afla despre contribuția enormă pe care unele personalități precum Henri Mathias Berthelot sau Jean Clunet le-au avut asupra destinului orașului.
Cele patru noi hărți ale Traseului Francofoniei la Iași se vor adăuga celorlalte 11 hărți turistice amplasate de echipa Iași, conform unui comunicat de presă trimis redacției. Travel în cadrul proiectului INTERFACE-IS și celor 11 hărți care figurează Traseul Memoriei amplasate de Primăria Municipiului Iași cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918.