duminică , 20 iunie 2021 10:58 pm
Iasi booked.net
-1°C

Pandemia duce la apariția anxietății și depresiei în rândul ieșenilor

Anxietatea și depresia sunt cele mai frecvente afecțiuni psihiatrice tratate de specialiști în timpul pandemiei. Alături de acestea, tulburările psihotice, dependențele, tulburările de somn și tulburările de alimentație întregesc cercul cazurilor psihiatrice observate atât în infecția acută cu SARS-CoV-2, cât și în perioada post-COVID.

„La un an de la debutul pandemiei de coronavirus putem spune că acest virus, prin contagiozitatea sa extremă, a declanșat în rândul populației o stare de anxietate manifestată prin apariția atacurilor de panică, a senzației de lipsă de aer, printr-o autoanaliză a stării de sănătate, prin apariția stărilor de neliniște interioară sau a insomniilor. Această simptomatologie este prezentă nu doar la pacienții anterior diagnosticați cu o tulburare psihiatrică, ci și la persoanele care nu au mai accesat serviciile de sănătate mintală”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru și director medical în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Sentimentele de neputință și neajutorare, tulburările de somn și cele de alimentație, contractura continuă, frica legată de necunoașterea evoluției infecției cu SARS-CoV-2 pe termen mediu și lung sunt simptome frecvent întâlnite în perioada pandemică.

Creșterea numărului de cazuri de infectare, precum și creșterea numărului de decese au agravat simptomatologia anxioasă, iar aproximativ 25% din aceste cazuri au evoluat spre tulburări depresive, accentuându-se astfel starea afectivă negativă, tendința de izolare socială (întreținută și de recomandările de distanțare socială), tulburările de somn de tipul insomniilor, creșterea sau scăderea poftei de mâncare, creșterea sau scăderea în greutate”, spune dr. Prepeliță. Simptomatologia este întreținută și de recomandările medicale din timpul pandemiei, precum și de factorii socio-profesionali și economici și stilul de viață (fumatul, abuzul de alcool sau droguri, alimentația).

S-a observat o creștere de aproximativ 30% a cazurilor noi de anxietate și depresie față de perioada anterioară pandemiei. Atât ambulatoriile psihiatrice, cât și spitalele de profil și cabinetele psihologice și de psihoterapie au fost asaltate în toată această perioadă de pacienți care prezentau simptomele amintite.

Pe 27 ianuarie 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat la nivel global peste 4 milioane de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2 într-o săptămână, în scădere cu aproximativ 15% față de săptămâna anterioară, conform telem.ro. Conform OMS, America și Europa ocupă primele două locuri pe podium, cu un procent însumat de aproximativ 90% din totalul cazurilor. Din punct de vedere statistic, procentele sunt în scădere atât în cazul noilor infectări, cât și prin prisma deceselor.

Recomandări

Un student din Suceava a fost găsit spânzurat în camera de cămin

Un student de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava a fost găsit spânzurat în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *