joi , 28 mai 2020 4:07 am
Iasi booked.net
-1°C

Toxiinfecţiile alimentare – simptome, prevenire, prim ajutor

De multe ori, când suntem plecaţi în concediu, mai ales în sezonul estival, trebuie să fim atenţi la alegerile pe care le facem în materie de alimentaţie. Există posibilitatea ca, în loc să ne bucurăm de vacanţă, să ajungem, în cazuri grave, la urgenţe cu toxiinfecţie alimentară. 

Toxiinfecţiile alimentare apar cel mai des vara, pentru că hrana, înainte de a fi consumată, este păstrată în condiții improprii, la căldură, în soare. O altă cauză poate fi igiena precară pe care o au persoanele care manipulează mâncarea. Acestea cresc cantitatea de agenți patogeni (bacterii, virusuri şi paraziţi), care duc la apariția afecțiunii digestive.

Alimentele contaminate pot fi, cel mai frecvent, cele pe bază de ou şi lapte: maioneză, frișcă, îngheţată sau produse de patiserie. Alături de acestea, se adaugă: crustaceele, peștele şi preparatele din carne. Aşadar, dacă nu suntem siguri de modul în care au fost păstrate şi manipulate, ar fi bine să le evităm.

Principalele simptome ale toxiinfecţiei alimentare sunt cele gastrointestinale: crampele, diareea, greaţa, vărsăturile, febra. Simptomele pot fi mai blânde la persoanele care nu au stomacul sensibil sau nu suferă de colon iritabil, sau mai intense, atunci când apar febra sau diferite manifestări la nivelul pielii şi se poate ajunge la urgenţe.

loading...

Recomandări

Buzău: Dosar penal pentru interlopul care a provocat 20 de cazuri de coronavirus

Un bărbat de 41 de ani şi soţia sa, în vârstă de 36 de ani, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *