joi , 21 ianuarie 2021 4:25 pm
Iasi booked.net
-1°C

Singurul tramvai istoric construit la Iași se află pe Strada Lăpușneanu pentru expoziția „Tramvaiul ieșean. Începuturi”

Echipele Companiei de Transport Public Iași au început montarea tramvaiului istoric de tip măturătoare pe Strada Lăpușneanu, în zona Galeriilor „Dumitru I. Grumăzescu” din municipiul Iași.

Pregătirile sunt făcute pentru organizarea expoziției „Tramvaiul ieșean. Începuturi„, ce va avea loc odată cu marcarea Zilei Transportatorului pe 13 iunie 2020. Ieșenii pot admira aici proiecte dedicate tramvaiului din municipiul Iași de-a lungul istoriei de 122 de ani. În cadrul expoziției poate fi admirat singurul tramvai istoric de tip măturătoare, construit la Iași. Vagoanele, considerate piese de muzeu, au fost restaurate de celebrul inginer Dorian Geba, potrivit bzi.ro.

Expoziția „Tramvaiul ieșean. Începuturi”, va începe de la ora 17:00, iar exponatele vor putea fi admirate timp de cinci luni, până pe data de 1 noiembrie 2020. Proiectul „Tramvaiul ieșean. Începuturi” se desfășoară pe două paliere.

„Desfășurată pe două paliere, interior și exterior, ecpoziția readuce în prim-plan unele dintre cele mai valoroase piese din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași, Sector Tramvaie. Expoziția interioară, găzduită de Galeriile este alcătuită din 11 vitrine amenajate tematic, 11 panouri grafice informative, zonă de proiecție video și 3 zone interactive. Centrul de interes îl reprezintă tramvaiul istoric nr. 2 (măturatoare) expus pe strada Lăpușneanu”, au explicat reprezentanții Companiei de Transport Public Iași.

Echipa de designeri Memorat Iași a documentat, arhivat și modelat fragmentul traseului dintre Farmacia Konya și Biblioteca Centrală Universitară, respectiv fragmentul din strada Lăpușneanu pe care circulă singurul tramvai istoric pentru curățat zăpada construit la Iași, restaurat în 1998. „Tramvaiul, atestat documentar pentru prima dată în anul 1922, în registrele Societății Comunale de Electricitate Iași (S.C.E.I.), a fost construit la Iași, cu componente AEG și Siemens. Forma caroseriei anticipează tramvaiul de tip Iași, singurul din istorie construit și proiectat la Iași de catre inginerii Huhulea și Dorogan.

Tramvaiul istoric numărul 2 a fost restaurat de către inginerul ieșean Dorian Geba în anul 1998, cu ocazia aniversării centenarului transportului public electric la Iași”, au mai explicat oficialii Companiei de Transport Public CTP Iași.

Expoziția este realizată de CTP Iași, Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” Iași, Asociația Pasionaților de Transport Public Tramclub Iași, Atelier Spre, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

Cu ocazia „Zilei Transportatorului” din 2019, CTP Iași a inaugurat „Muzeul Transportului Public Iași”. Acesta este alcătuit din două sectoare: Tramvaie și autobuze / Troleibuze. Muzeul a fost înființat pentru punerea în valoare a istoriei de peste 120 de ani a transportului public ieșean. Pentru început, expozițiile permanente ale celor două sectoare ale muzeului vor fi găzduite de Depoul Gară – tramvaie și de Garajul Tudor Vladimirescu – autobuze / troleibuze.

Recomandări

Primul transplant renal din anul 2021, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi. O tânără a primit un rinichi de la mama sa

Ieri, 19 ianuarie 2021, a fost realizat primul transplant de rinichi din acest an de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *