duminică , 21 aprilie 2019
Iasi booked.net
-1°C

Schimbări de ultimă oră la Legea pensiilor. Ce amendamente vor fi votate miercuri în Parlament

Cinci amendamente au fost acceptate la Legea pensiilor în perioada de dezbatere publică, iar proiectul urmează să intre în ședința de Guvern de miercuri. După adoptare, proiectul va fi trimis în Parlament.

Stagiul de cotizare, redefinit

Sindicatele și patronatele au cerut eliminarea în definirea stagiului de cotizare a sintagmei „plătit”. Stagiul de cotizare era definit în proiect ca perioada în care contribuțiile au fost „datorate și plătite”, iar sindicatele au avertizat că acest lucru va duce la diminuarea pensiilor pentru 2 milioane de actuali salariați, din cauză că patronii nu le-au achitat contribuțiile sociale.

Propunerea a fost preluată cu o observație. Mai exact: „începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, stagiul de cotizare este definit ca fiind perioada pentru care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”, scrie libertatea.ro.

Acest lucru înseamnă că datoriile neplătite până în 2021 vor rămâne în sarcina statului, dar pentru cele care nu vor achitate începând din acel an, angajații vor fi penalizați.

Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, spunea că salariații vor putea vedea pe site-ul Casei de Pensii dacă angajatorii lor le achită contribuțiile.

Punctul de pensie crește raportat la inflație și salariu

Valoarea punctului de referință va crește atât cu inflația, cât și cu salariul mediu brut din România. În proiectul inițial, acesta creștea doar cu inflația.

Acesta este, de fapt, unul dintre motivele pentru care pensionarii au anunțat proteste pentru miercuri, în fața Guvernului.

Articolul va fi modificat astfel: „începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”.

O altă variantă era de a se acorda 2% din salariul mediu brut în sine.

Comisionul plătit Casei de Pensii

Un alt amendament acceptat este legat de comisionul de 0,5%, care trebuie plătit de fondurile de pensii de la Pilonul II, nu de salariați.

Acest comision a apărut în prima variantă a proiectului legii pensiilor. Autoritățile consideră că fondurile de pensii trebuie să achite o sumă pentru serviciile pe care Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) le prestează pentru acestea atunci când le virează contribuțiile.

Condiții grele și speciale de muncă

Pragurile de reducere a vârstei de pensionare pentru condiții grele de muncă au scăzut. Propunerea sindicatelor a fost ca vârsta de pensionare să scadă după 4 ani de cotizare în astfel de condiții.

În varianta anterioară, vârsta de pensionare scădea după 6 ani de cotizare pentru condiții deosebite și de la 2 pentru condiții speciale.

Propunerea a fost preluată astfel: au fost coborâte pragurile de la 6 ani la un an pentru condiții deosebite și de la 2 ani un an pentru condițiile speciale, mai scrie libertatea.ro.

Mai exact, pentru fiecare an lucrat în condiții speciale, vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni, iar pentru un an în condiții deosebite, scade cu 3 luni.

Dacă până acum, o persoană care avea perioade lucrate în condiții de muncă în grupa a II-a sau deosebite de muncă mai mici de 6 ani nu avea nicio reducere, acestea vor putea beneficia de acum încolo de scăderea vârstei de pensionare.

Majorări pentru nevăzători

Al cincilea amendament aprobat este majorarea cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au contribuit la pensii ca nevăzător. Amendamentul a venit de la Asociația Nevăzătorilor din România și este menit să le crească pensiile.

Recomandări

Acțiune de amploare pentru depistarea șoferilor vitezomani, de Florii și Paștele catolic

Sute de radare pe şoselele din România, timp de 24 de ore. Acţiune gigant de …

2 comments

  1. NEDREPTATE,NEDREPTATE , NEDREPTAT iin ceea ce priveste Legea pensiilor , SOTUL SUPRAVIETUITOR !OLGUTA PSD-ALDE, DRAGNEA + TARICEANU ,MINCINOSI ,MINCINOSI ,MINCINOSI ,etc ORDINARI !JIGODII ordinane pana in ultimul moment al dezbaterilor asupra Legii pensiilor ati lasat sa se inteleaga acea cumulare normala intre propria pensie si 25% din pensia sotului decedat ! HOTI ,HOTI , HOTI ! In ultimul moment acea hotie din munca grea si cinstita a celor 2 soti cu LIMITAREA (80%din salariul minim ) . Se loveste EXACT in cei care prin munca lor au sustinut si sustin in continuare societatea ! Avocatul poporului poate cumula o pensie de 330 milioane vechi dar din munca noastra se fac pomeni ! Si mai REVOLTATOR este faptul ca obtin acest drept cei care sunt aproape de pensia minima ,fie ca au studiat sau au muncit putin in viata lor fie ca au muncit la NEGRU ,GRI ,deci PUTUROSII pe care noi cei care am sustinut societatea i-am dus in spate cu impozitele si asigurarile noastre ! Aceasta discriminare in munca nu trebuie sa aiba loc ,macar sa nu beneficieze PUTUROSII societatii de munca noastra !Unde sunt cei de dreapta ,sa apere munca? Unde sunt PNL , USR, PMP, Afaceristul Izvoranu, prof.Hader ,etc care au participat la dezbaterile ROMANIA TV ? Cum este posibil ca Ungaria sa acorde un adaus de 50 % la pensii (fara limitare ) iar in Romania sa ne fie furata munca si data PUTUROSILOR ,facand si discriminare in munca! Unde sunt PROTESTATARII sa apere MUNCA ? Este o situatie clara pentru a se implica CCR si Comisia de discriminare in munca din Parlamentul European!Sper ca daca nu se rezolva sa nu se acorde nimic NENOROCITILOR de PUTUROSI din societate !

  2. Fac pe aceasta cale un apel catre partidele politice si tinerii care pun pret PE MUNCA nu pe pomeni electorale sa sustina acest tip de pensie a sotului supravietuitor ( de URMAS )! Repet, sunt afectati cei care au muncit si care muncesc in prezent , cei care au si studii temeinice (nu neaparat universitare ),cei care sunt BAZA SOCIETATIIsi tin in spate sosietatea ! Foarte important ,cum au procedat,ca sa minta si sa fure MUNCA ! Din aceasta zona au furat banii pentru cei care au sute de milioane pensii si mai grav pentru PUTUROSII societatii (pensia minima)! Suntem striviti intre aceste 2 categorii in ceea ce priveste pensiile !Ganditi-va aici se gasesc adevaratii pensionari .Speram ca si Iohannis sa inteleaga cum stau lucrurile,sa nu promulge aceasta lege unde este FURATA MUNCA ! Ce comportament :exact cei ambitiosi care au vrut sa aiba un alt statut (impreuna cu familiile)in viata sunt adusi in stadiul de asistati social !Hader, Izvoranu , Romania TV sa va fie rusine si voua ! Ati stiut ca se arunca in ultima clipa acea limitare nedreapta si ati tacut !Cat mai repede vrem ca alte partide sa vina la guvernare care sa pretuiasca MUNCA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *