Asta înseamnă că angajaţii cu salariul minim vor fi plătiți mai bine, dacă au studii superioare sau vechime de 15 ani în muncă.
Noile măsuri ar urma să fie aplicate de la 1 noiembrie, a anunţat ministrul Muncii. Doar că voci din mediul de afaceri spun că multe companii nu sunt pregătite financiar şi cer amânarea creşterii până anul viitor.
Peste două milioane de români, de la stat şi de la privat, sunt plătiţi cu salariul minim, arată datele REVISAL.
În prezent, salariul minim brut este de 1900 de lei. Asta înseamnă că angajatul ia în mână 1.162 de lei. De la 1 noiembrie, când vor creşte salariile brute, angajații fără studii superioare vor câştiga, net, 1.263 de lei pe lună. Iar angajații cu studii cu 1400 de lei.
Cei din mediul de afaceri se plâng, însă, că nu vor avea de unde să dea bani angajaților, pentru că deja şi-au calculat bugetele pentru 2018. Și ar fi cerut o amânare a creșterii salariului minim până la 1 ianuarie. Deocamdată, ministerul Muncii ia în discuţie şi o astfel de variantă.
Majorarea salariului minim pe economie de la 1 noiembrie are o miză şi pentru executiv. Un plus de jumătate de miliard de lei la buget, pe anul acesta. Potrivit Eurostat, România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană cu un salariu minim de 407 euro. Doar cei din Bulgaria și Lituania au salarii minime mai mici.