sâmbătă , 25 mai 2019
Iasi booked.net
-1°C

Criză de șoferi și vatmani la CTP Iași. Ce se întâmplă cu personalul angajat?

Compania de Transport Public (CTP) se confruntă cu o criză de personal în ceea ce priveşte şoferii şi vatmanii. Deficitul este atât de mare încât reprezentanţii CTP caută, printre altele, recrutarea de personal din alte zone ale ţării, dar această variantă atrage şi costuri suplimentare, respectiv cazarea viitorilor salariaţi.

Dintr-un raport al companiei reiese că ar mai trebui angajate încă 89 de persoane pentru ca CTP să funcţioneze în condiţii normale. Raportul a fost aprobat recent de conducerea operatorului şi face referire la activitatea Consiliului de Administraţie în prima jumătate a anului, scrie ziaruldeiasi.ro.

„Se înregistrează în continuare un deficit major de personal de bord, adică 267 şoferi autobuz existenţi faţă de 321 normali (83,17%) şi 183 vatmani existenţi faţă de 218 normali (83,94%)“, se arată în raportul CA.

În semestrul I al anului curent din cadrul CTP au plecat 49 de şoferi şi vatmani, iar 34 dintre aceştia au ales calea demisiei. Alţi 6 au fost concediaţi, iar restul au fost ori pensionări, ori au plecat la încheierea perioadei de probă.

Comparativ, în primul semestru al anului 2017, de la CTP plecaseră 29 de şoferi şi vatmani, iar până la sfârşitul anului trecut numărul acestora ajunsese la 36 de persoane. „Moti­vele invocate la plecările prin de­misii au fost în principal de natu­ră salarială, dar şi de neadaptarea la condiţiile de lucru sau responsabi­lităţi mari raportat la venitul înca­sat“, se precizează în raportul CA.

Pentru ca o persoană să se angajeze la CTP, trebuie să aibă minimum 21 de ani şi să aibă permis categoria B, ulterior CTP suportând costurile pentru categoriile necesare la autobuze sau tramvaie, a mai adăugat Stoica.

În total, în primul semestru al acestui an, de la CTP au plecat 91 de persoane şi au fost recrutaţi, în contrapondere, 79 de noi angajaţi. În va­ră, numărul de salariaţi activi ajungea la 1.381 de persoane, cei mai mulţi fiind cei din personalul de bord (485 de şoferi şi vatmani), urmaţi de personalul care asigură mentenanţa mijloacelor de transport şi a infrastructurii (474).

Recomandări

Află unde poți vota duminică, 26 mai!

Primăria Municipiului Iași aduce la cunoștința cetățenilor cu drept de vot din Municipiul Iași faptul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *