duminică , 31 mai 2020 1:35 pm
Iasi booked.net
-1°C

„Revoltă populară”, la Paris. Confruntări violente între manifestanți și forțele de ordine: baricade pe Champs Élysées

Forţele de ordine franceze au recurs sâmbătă la Paris la gaze lacrimogene şi au folosit un tun cu apă pentru a dispersa miile de oameni care manifestau față de creşterile preţului la carburant, aşa-numitele „veste galbene”, care încercau să se apropie de Palatul Elysée, sediul Preşedinţiei, informează EFE.

Sunt ciocniri violente la Paris, iar 18 persoane au fost reținute până la această oră. Au fost ridicate baricade pe bulevardul Champs-Élysées. Cel puţin opt mii de oameni protestează faţă de o nouă scumpire a carburanţilor.

^

Confruntările au avut loc în interiorul perimetrului de securitate stabilit de poliţie, când zeci de manifestanţi au încercat să iasă din acest perimetru pentru a ajunge la reşedinţa preşedintelui Emmanuel Macron, a cărui demisie au cerut-o prin sloganuri şi pancarte.

Autorităţile franceze interziseseră adunările în proximitatea Palatului Elysée, şi semnalaseră Champ-de-Mars, situat în faţa Turnului Eiffel, drept loc permis pentru protest, scrie Agerpres.

Însă reprezentanţii mişcării, care a început ca un protest împotriva creşterii impozitelor la carburant, dar s-a diversificat pe zi ce trece, au respins acest punct de adunare şi au cerut să se poată apropia de reşedinţa lui Macron. Solicitare căruia i-au dat curs sute de ”veste galbene”, care au folosit mobilier urban pe care l-au lansat împotriva forţelor de ordine care stabiliseră un cordon de securitate.

Autorităţile franceze au indicat că între manifestanţi s-ar fi putut infiltra grupuri de extremă dreapta pentru a radicaliza protestul. Răspunsul forţelor de securitate a venit sub formă de gaze lacrimogene şi folosirea unui tun cu apă, ceea ce a provocat scene extrem de tensionate.

Pe de altă parte, ministrul de interne francez Christophe Castaner a acuzat sâmbătă extrema dreaptă şi pe liderul său, Marine Le Pen, de confruntările din Paris. Castaner a amintit că Marine Le Pen a fost cea care, prin intermediul reţelei sociale Twitter, le-a cerut vineri protestatarilor să se adune pe Champs-Élysées, în pofida interdicţiei explicite impuse protestatarilor de a manifesta pe această cunoscută arteră comercială din capitala Franţei.

Castaner a mai învinuit-o pe Le Pen şi de faptul că mai mulţi deputaţi ai partidului lui Macron au fost agresaţi în ultimele zile, iar domiciliile acestora au fost luate cu asalt de către protestatari.

Ministrul de interne francez a menţionat că la Paris s-au strâns 8.000 de manifestanţi cu puţine ore înaintea începerii oficiale a protestului, prevăzut pentru ora locală 14:00 (13:00 GMT). Dintre aceştia, 5.000 se aflau pe Champs-Élysées.

Totodată, Castaner a precizat că, la nivel naţional, mişcarea a suferit ”o puternică slăbire”, în întreaga ţară strângându-se circa 23.000 de manifestanţi, faţă de 124.000 câţi erau sâmbăta trecută la aceeaşi oră. În restul ţării continuă blocajele centrelor logistice şi ale drumurilor, situaţie existentă încă de acum o săptămână, dar cu o mai mică intensitate decât sâmbăta trecută, când potrivit cifrelor oficiale la proteste au participat pe parcursul întregii zile aproape 300.000 de manifestanţi.

Protestatarii sunt furioşi pe introducerea unei noi taxe pentru carburanţi. Acum, litrul de combustibil costă aproximativ un euro şi jumătate, după majorări de 23%. De la 1 ianuarie 2019 ar urma să intre, însă, în vigoare o nouă majorare, de 4% în cazul motorinei şi aproape 2% în cazul benzinei.

Este o măsură pe care Franța o ia și din dorința de a lupta contra poluării, în perspectiva interzicerii mașinilor diesel în 2020. Pe de altă parte, scumpirea carburanților este doar un pretext. Nemulțumirea socială este legată în primul rând se scăderea puterii de cumpărare. S-au făcut calcule din care reiese că o familie de nivel mediu a pierdut circa 5.460 de euro pe an comparativ cu situația de acum cinci ani.

 

Sursa: Agerpres

reclama adnow

loading...

Recomandări

Vestele galbene, metodă de speculă politică. Ministru: „Macron este o problemă pentru poporul francez”

De la preşedintele american Donald Trump la cel turc Recep Tayyip Erdogan, trecând prin reţelele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *