duminică , 28 noiembrie 2021 11:08 pm
Iasi booked.net
-1°C

Restricţii în alimentarea cu apă în caz de secetă

În ultima perioadă specialiștii de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad au constatat că nu pot fi asigurate în regim normal de funcţionare volumele de apă.

De aceea s-au aplicat prevederile programelor de restricţii în alimentarea cu apă în caz de secetă, neafectând asigurarea cu apă pentru populație. Astfel, pentru folosinţele piscicole ce au ca sursa de apă – acumularea Hălceni s-a aplicat gradual programul de restricții, în prezent fiind în derulare – etapa III, urmărindu-se în continuare asigurarea cu prioritate a alimentării cu apă pentru populație (apa fiind distribuită din stația de tratare Vlădeni, județul Iași, aflată în administrarea operatorului de servicii de apă-canal la nivelul judeţului Iași – respectiv S.C. APAVITAL S.A.).

Pentru alimentarea cu apă a populaţiei asigurată din sursa de apă – acumularea Căzăneşti (apa către consumatori fiind distribuită din stația de tratare Negrești, județul Vaslui, aflată in administrarea operatorului de servicii de apă-canal la nivelul judeţului Vaslui – respectiv S.C. AQUAVAS S.A.), s-a aplicat programul de restricții – etapa I.

Restricțiile de mai sus au fost impuse de către personalul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad după ce în urma analizei efectuate au fost constatate următoarele:nivelurile scăzute înregistrate în ultima perioada în lacul de acumulare Hălceni, de pe teritoriul judeţului Iaşi, aflat în administrarea A.B.A. Prut-Bârlad; necesarul privind alimentarea cu apă a folosinţelor piscicole ce au ca sursa ac. Hălceni; volumul de apă existent în lacul de acumulare Căzăneşti, aflat pe teritoriul judeţului Vaslui, sub nivelul minim de exploatare şi cerinţa actuală de apă a operatorului de servicii de apă-canal la nivelul judeţului Vaslui; situaţia hidrometeorologica existenta.

Administrația Bazinală de Apă recomandă tuturor folosinţele de apă din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad să respecte măsurile ce se impun în astfel de situaţii, prin eliminarea risipei şi limitarea pierderilor de apă; reducerea volumului de apă utilizat pentru udarea grădinilor;

reutilizarea apelor şi folosirea tuturor posibilităţilor de compensare internă a cerinţelor de apă; asigurarea calităţii corespunzătoare a apelor evacuate, atât în receptori naturali, cât şi în reţelele de canalizare; punerea în funcţiune a instalaţiilor de alimentare de rezervă din surse subterane sau alte surse locale, după caz; folosinţele industriale vor sista activităţile auxiliare sau de producţie mai puţin importante pe perioade scurte de timp; folosinţele piscicole vor gestiona judicios volumele de apă existente în amenajările piscicole, pentru a asigura condițiile de viață optime pentru fondul piscicol.

Planificarea folosirii resurselor de apă în perioadele de secetă/ape mici se realizează în baza „Planului de restricţii şi folosire a apei în perioadele deficitare în spaţiul hidrografic Prut – Bârlad” elaborat pentru perioada 2016 – 2020 în conformitate cu Ordinul MMGA nr.9/2006.

Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare, prevăzut la art. 14 din Legea Apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, are ca obiect stabilirea restricţiilor temporare în folosirea apelor în situaţiile în care din cauze obiective debitele de apă autorizate nu pot fi asigurate tuturor folosinţelor de apă, prioritate având alimentarea cu apă pentru populație.

Recomandări

Incidență mai mică, dar fără măsuri de relaxare la Iași

Deși incidența din muncipiu a înregistrat scăderi în ultima perioadă, deocamdată nu sunt ridicate restricții. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *