vineri , 16 aprilie 2021 2:32 am
Iasi booked.net
-1°C

Restaurantele din Iași, la 30% din capacitate, începând de mâine

Începând de astăzi, 26 februarie 2021, incidențele cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile vor fi calculate inclusiv cu numărul de cazuri din focarele existente în fiecare localitate.

Astfel, în municipiul Iași rata incidenței cumulate în ultimele 14 zile este de 1,68 cazuri la mia de locuitori și potrivit reglementărilor legale vor intra în vigoare restricțiile caracteristice scenariului galben pentru restaurante, cafenele, sălile de jocuri și sălile de spectacole – restricții specificate în Horărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași nr. 32 emisă astăzi, 26 februarie 2021, și care vor fi valabile începând de mâine, 27 februarie, pentru următoarele două săptămâni.

-Este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor (inclusiv cele din interiorul hotelurilor și pensiunilor), în interiorul clădirilor fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 6,00-23,00.

-Este permisă organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

-Este permisă activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu respectarea orarului de lucru stabilit.

Sunt interzise activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor de tipul drive-in, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte activități şi evenimente culturale.”, se arată în comunicatul transmis de CJSU Iași.

Totodată, rămân în vigoare celelate restricții stabilite la nivel național pentru întreaga perioadă a stării de alertă.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, constituit prin Ordinul nr. 449/16.12.2020 al Prefectului județului Iași, întrunit în ședință extraordinară în data de 26.02.2021;

Art. 1 Având în vedere că în municipiul Iași, rata incidenței cumulate a cazurilor de SARS CoV-2 în ultimile 14 zile este de 1,68/1000 de locuitori, se dispun, pentru următoarele 14 zile, începând cu ora 00:00 a zilei de 27.02.2021 până la ora 24:00 a zilei de 12.03.2021, următoarele măsuri.

Încă de când autorităţile naţionale au anunţat faptul că incidenta cazurilor de covid-19 va fi calculată şi cu focarele de COVID-19, patronatul HORĂ (Hoteluri şi Restaurante din România) au anunţat că acest lucru îi va afecta din plin. Concret, luarea în calcul a focarelor ar putea duce la o creştere a incidenţei la mia de locuitori şi din aceste perspective, restaurantele ar putea fi închise. HORA a anunţat că oricum va da în judecată Guvernul României pentru faptul că nu au primit despăgubiri de la statul român dar nici ajutoarele promise.

Dacă Ministerul Sănătății va include focarele în calcul coeficientei, este riscul să depăşească coeficientul 3 la mie, asta înseamnă închiderea restaurantelor în Bucureşti (…) Vineri sau luni focarele ar putea fi incluse. Dar ar putea fi opţional pentru DSP-urile teritoriale să ia în calcul aceste focare”, a zis Daniel Mischie, reprezentantul HORA.

Conform medicilor, numărul de cazuri de COVID-19 înregistrează o uşoară creştere în judeţul Iași. De exemplu potrivit prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU Iași a explicat că de 2 zile la UPU ajung 25 de pacienţi suspecţi dintre care 12 sunt confirmaţi că fiind infectaţi cu COVID-19.

De 2 zile avem aproximativ 25 suspecţi pe zi cu 12 pozitivi pe zi. În general, la UPU ajung cazurile grave. Totuşi, ieri a ajuns un bărbat care era contact direct cu o persoană cu COVID-19 şi care a dorit să îl testăm. Ori în unitatea medicală nu se face acest lucru. Nu este indicat că aceştia să vină la UPU pentru a fi testat mai ales că în unitatea medicală există un număr mare de prezentări.

Recomandări

Autoritățile impun noi reguli pentru evitarea aglomerației la cumpărături

Noi reguli în magazine pentru evitarea aglomeraţiei. Oamenii vor face cumpărăturile diferit faţă de cum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *