luni , 17 mai 2021 3:47 am
Iasi booked.net
-1°C

Reputatul istoric Ioan Caproşu a trecut la cele veșnice

Renumitul profesor universitar Ioan Caproşu, membru de onoare al Academiei Române, s-a stins din viaţă la vârsta de 86 de ani. Cadrul didactic, membru al corpului academic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iaşi”, a fost unul dintre cei mai reputaţi istorici din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, specialist al perioadei medievale şi premoderne româneşti, important editor de documente slave şi româneşti privitoare la istoria Iaşului şi a Moldovei.

Colectivul Facultăţii de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi-a manifestat durerea pentru „trecerea la cele veşnice” a renumitului cadru didactic, menţionând că „Ştiinţa istorică românească şi Facultatea de Istorie pierd unul din cei mai mari dascăli şi cercetători ai trecutului ţinuturilor noastre”.

Totodată, în cadrul unui mesaj oficial, colectivul Facultăţii de Istorie a transmis faptul că „Neobosit editor de documente şi cercetător al istoriei Iaşilor şi Moldovei de la primele documente medievale până în secolul al XIX-lea, profesorul Caproşu lasă în urmă o operă vastă şi importantă pentru oricine se va apleca şi de acum înainte asupra trecutului meleagurilor noastre. Contribuţiile sale la colecţia Documenta Romaniae Historica nu au reprezentat doar restituiri importante de documente, ci au deschis calea unor interpretări istorice esenţiale pentru istoria vieţii cotidiene medievale şi premoderne româneşti”, au subliniat reprezentanţii Facultăţii de Istorie, adăugând totodată faptul că „Exigent, sever, dar un foarte bun pedagog, Profesorul Ioan Caproșu a rămas în inima multor generaţii de absolvenţi prin insuflarea dragostei pentru Document în particular şi pentru Istorie în general. Domnia Sa a fost Decan al Facultăţii de Istorie într-o perioadă de restructurare (1990-1996) şi a promovat întotdeauna valoarea, prin aducerea la catedră a unor cercetători deja consacraţi (Ştefan Gorovei, Victor Spinei, Dan Gh. Teodor) sau prin promovarea unor tineri (pe atunci) absolvenţi”.

Potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, prof. univ. dr. Ioan Caproşu era internat la un azil pentru îngrijire a persoanelor în vârstă în Bacău, după ce la începutul acestui an ar fi căzut la universitate şi a stat internat timp de o lună de zile în spital.

Cadrul didactic Ioan Caproşu s-a născut pe 26 august 1934, în comuna Mitoc, Dorohoi. A absolvit cursurile Facultăţii de Istorie de la Iaşi, ulterior rămânând cercetător la Institutul Xenopol din Iaşi. A devenit apoi cadru didactic univesitar, în anul 1979 obţinând titlul ştiinţific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea„. A primit numeroase distincţii pentru activitatea sa academică, participând totodată la importante cercetări, fiind autor a unor lucrări valoroase pentru studierea istoriei.

Recomandări

Un profesor din Iași a fost condamnat pentru tentativă de pornografie infantilă

Un profesor de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă“ din Iași a fost recent …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *