Relicvele sfântului Anton de Padova vor fi în Iaşi

0
191

Relicvele (sau moaştele) sfântului Anton de Padova vor fi prezente în Iaşi, în zilele de 2 şi 3 iunie 2018.

 

Relicvele „ocrotitorului şi mijlocitorului familiei creştine”, ale „marelui făcător de minuni”, aşa cum mai este numit sfântul Anton, vor ajunge la Iaşi sâmbătă, 2 iunie, fiind întâmpinate la ora 10.00 la catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, în cadrul unei ceremonii solemne. Aici vor rămâne toată ziua. Seara, la ora 18.30, se va celebra o Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel. Următoarea zi, duminică, 3 iunie, relicvele vor poposi în parohia care îl are ca patron, „Sfântul Anton” din Iaşi (cartierul Dacia).

Moaştele „marelui făcător de minuni”, în cele două zile în care vor fi prezente la Iaşi, vor fi expuse spre venerare în preajma altarelor din cele două biserici catolice ieşene, iar credincioşii vor avea ocazia să se roage lângă acestea.

Relicvariile sfântului Anton de Padova, care vor fi aduse în Iaşi şi care sunt duse în lumea întreagă în pelerinaj, sunt două. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al sfântului, care ţine în mâna stângă o carte: Biblia, pe care este aşezat un ostensoriu ce conţine fragmente din trupul sfântului Anton. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând curăţia. Acest bust, purtat în procesiune, este expus în biserici pentru venerarea publică a credincioşilor. Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, cu fragmente din trupul sfântului, este folosit de obicei pentru binecuvântări şi pentru vizitele la bolnavi sau în alte locuri.

Evenimentul de la Iaşi se înscrie în pelerinajul naţional (7 mai – 13 iunie) organizat de Provincia Franciscană „Sfântul Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România şi de echipa redacţională a revistei Mesagerul sfântului Anton, cu acordul şi binecuvântarea Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Relicvele sfântului Anton de Padova au mai fost prezente în cele două biserici ieşene, în luna iunie 2004, ocazie cu care s-a făcut o procesiune cu bustul aurit şi relicva sfântului în piaţa din faţa bisericii „Sfântul Anton” din Iaşi, piaţă care a fost denumită de către Primărie Piaţa „Sfântul Anton de Padova”.

Născut la Lisabona, Fernando (1195-1231) a fost mai întâi călugăr la Canonicii Regulari ai Sfântului Augustin la Coimbra, unde a şi fost hirotonit preot. Aici îşi însuşeşte o cunoştinţă atât de adâncă a Sfintei Scripturi, încât papa Grigore al IX-lea îl numea „Chivotul Testamentului”, fiind sigur că, dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, Anton ar fi scris-o din memorie. Şi-a luat numele de Anton când a intrat la franciscani cu dorinţa de a se dedica răspândirii credinţei la popoarele din Africa. Însă i-a fost dat să-şi împlinească misiunea de predicator în Franţa şi în Italia, cu mare succes: a convertit pe mulţi şi este primul din ordinul său care a predat fraţilor teologia. A scris predici străbătute de adâncă învăţătură şi de mare frumuseţe. Datorită darurilor sale de orator şi cunoaşterii Sfintei Scripturi, ministerul său a fost rodnic, meritându-şi astfel titlu de învăţător evanghelic. A murit la Padova la 36 de ani. El, care n-a ezitat de a-şi pierde viaţa pentru Cristos, a regăsit-o prin el într-o viaţă nouă. În sărbătoarea Rusaliilor 1232 este ridicat la cinstea sfintelor altare. în anul 1946 papa Pius al XII-lea l-a declarat pe sfântul Anton de Padova învăţător al Bisericii, cu titlul de „doctor evangelicus”. Ne aminteşte că izvorul din care Anton a sorbit înţelepciune şi har este sfânta Evanghelie; el ne invită pe toţi la acest izvor.

 

Sursa: ercis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.