vineri , 26 aprilie 2019
Iasi booked.net
-1°C

Proiectantul era cu gândul în altă parte! De ce nu poate fi utilizat noul turn de control de la Aeroportul din Suceava

Un turn de control modern inaugurat cu tăiere de panglică în 2015 la Aeroportul „Ştefan cel Mare“ din Suceava stă închis de trei ani, din cauza unor grave deficienţe de proiectare. Zborurile sunt coordonate dintr-un turn de control vechi, construit în anii ’60, scrie „Adevărul”.

 

Oficialii ROMATSA refuză să autorizeze clădirea pentru funcţionare şi s-o preia pentru utilizare fiindcă proiectanţii n-au luat în considerare că noul turn trebuie prevăzut cu mai multe antene şi dispozitive în partea superioară. Cum acest echipament are o greutate foarte mare, acoperişul n-ar putea susţine presiunea, au constatat oficialii ROMATSA. În plus, scara de acces spre vârful turnului ar fi prea îngustă şi periculoasă în caz de incendiu.

Din acest motiv, imediat după inaugurare s-a decretat reproiectarea şi refacerea clădirii, însă aceste modificări nu pot fi efectuate deoarece aeroportul ar pierde întreaga garanţie asupra lucrărilor de modernizare.

„Nu există probleme majore, doar chestiuni de procedură. A fost o scăpare atât din partea proiectantului, cât şi din partea ROMATSA. Turnul fiind în garanţie, nu putem să-i aducem modificări, nu ne permitem să pierdem garanţia.  Am ajuns la o soluţie de compromis, vom lăsa antenele pe turnul vechi, ei se vor muta în turnul nou la jumătatea acestui an, iar după expirarea perioadei de garanţie să efectuăm îmbunătăţirile. O perioadă se vor coordona zborurile din ambele turnuri“, a declarat pentru „Adevărul” Ioan Măriuţa, directorul Aeroporului „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie 2014, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei din fonduri europene. Aeroportul a fost redeschis la data de 25 octombrie 2015, iar de atunci numărul zborurilor internaţionale au crescut constant, din Suceava putându-se zbura înspre Marea Britanie, Italia, Grecia sau Turcia, în viitor fiind anunţate curse spre Spania şi Belgia.

Recomandări

Aeroportul Iași va avea buget extins. Sume noi alucate pentru mentenanță

Aeroportul International Iasi se va baza anul acesta pe un buget de cateva milioane de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *