luni , 18 octombrie 2021 12:55 pm
Iasi booked.net
-1°C

Procurorii ieșeni îngrijoraţi de decizia Guvernului de a modifica codurile penale

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi se declară îngrijoraţi de decizia Guvernului de a modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, prim-procurorul Monica Palaghia.

„Constatăm cu îngrijorare că actualul proces legislativ de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedura Penală are loc fără o consultare reală a sistemului judiciar, fără studii şi analize de specialitate şi fără o minimă estimare a consecinţelor asupra impactului acestor modificări. Mai mult, asistăm la o campanie publică de promovare a unor excese de limbaj, la distorsionarea opiniilor exprimate în cadrul procesului de consultare, la emiterea de acuzaţii directe la adresa procurorilor şi judecătorilor privind existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care au fost dispuse soluţii de achitare, toate acestea fiind de natură să atingă independenţa magistraţilor şi buna funcţionare a sistemului judiciar. Ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de încercarea de transformare a unor abateri disciplinare în infracţiuni grave, respectiv Reaua credinţă şi Grava neglijenţă, infracţiuni de acelaşi nivel de gravitate cu infracţiuni împotriva vieţii, integrităţii corporale, având ca subiect activ calificat judecători şi procurori”, a declarat Monica Palaghia, citând din comunicatul Adunării generale a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Procurorii mai sunt nemulţumiţi de ‘menţinerea la un nivel derizoriu a modului de incriminare a unor infracţiuni precum ultrajul, ultrajul judiciar, înşelăciunile, hărţuirea, precum şi introducerea unor modificări ale Codului de Procedură Penală care lipsesc de conţinut activitatea de cercetare penală până la imposibilitatea instrumentării unor cauze având ca obiect infracţiuni grave‘, scrie agerpres.ro.

„Această subminare a sistemului judiciar se face simţită pe toate planurile, lipsind cu desăvârşire orice preocupare pentru asigurarea condiţiilor şi resurselor adecvate pentru buna desfăşurare a activităţii, lipsa de investiţii în susţinerea sistemului judiciar fiind puternic resimţită atât de magistraţi, de personalul auxiliar, cât şi de cetăţeni. De asemenea, lipseşte o strategie cu privire la asigurarea adecvată a resurselor umane, cariera actuală a magistraţilor fiind lipsită de predictibilitate, cu privire la responsabilităţile de promovare, limita vârstei de pensionare, modul de ocupare a posturilor vacante. Ne exprimăm solidaritatea faţă de demersurile Adunărilor generale ale instanţelor şi parchetelor din ţară care s-au delimitat de acest proces legislativ, faţă şi de demersurile, punctele de vedere şi poziţiile publice exprimate de către CSM, Asociaţia Procurorilor din România şi Forumul Judecătorilor”, a afirmat Monica Palaghia.

Recomandări

Declarații din partea Primăriei Iași privind verificările făcute de DNA

Ieri, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție fac investigații într-o cauză penală care are în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *