miercuri , 29 ianuarie 2020 12:43 pm
Iasi booked.net
-1°C

Primul examen important pentru 6.400 de elevi ieşeni. Începe Evaluarea Naţională

Mâine este proba la Limba română, iar peste două zile, cea la Matematică. Tot ce trebuie să ştie elevii şi părinţii acestora, în vederea repartizării de după examen.

Absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine mâine prima probă a Evaluării Naţionale, la nivelul judeţului Iaşi fiind înscrişi 6.400 de candidaţi. Aceştia vor susţine două probe, conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale, la Limba şi literatura română în ziua de 18 iunie, iar la Matematică, joi, pe data de 20 iunie. Astfel, în fiecare unitate de învăţământ în care sunt şcolarizaţi elevi de clasa a VIII-a s-au organizat comisii responsabile pentru organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale, acestea aflându-se sub coordonarea şi consilierea inspectoratelor şcolare judeţene. La nivelul judeţului Iaşi, Inspectoratul Şcolar va coordona un număr de 176 de centre de examen, dintre acestea, 55 aflându-se în mediul urban, în Iaşi sau în alte oraşe ale judeţului, iar 121 de centre se află în mediul rural.

Ca şi în anii precedenţi, probele scrise se vor desfăşura sub supraveghere audio-video, acestea urmând să înceapă de la ora 9.00, iar fiecare va avea o durată de 120 de minute. Absolvenţii de clasa a VIII-a vor trebui să fie prezenţi în sala de examen până cel târziu la ora 8.30, iar intrarea se face pe baza unui act de indentitate, certificat de naştere sau carte de identitate.

Candidaţii care vor susţine mâine prima probă a Evaluării Naţionale sunt deja familiarizaţi cu tipul de subiecte elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, aceştia susţinând deja în acest an şcolar două simulări, una organizată de către Ministerul Educaţiei şi una organizată de către Inspectoratul Şcolar.

După susţinerea probelor, tezele candidaţilor din Iaşi vor fi evaluate într-un alt judeţ, desemnat de Ministerul Educaţiei, iar absolvenţii de clasa a VIII-a vor primi primele rezultate ale evaluării pe data de 25 iunie, până la ora 12. Cei care vor fi nemulţumiţi de nota primită au posibilitatea să conteste notele primite în aceeaşi zi, până la ora 20.00, urmând ca rezultatele finale, în urma rezolvării eventualelor contestaţii, să fie afişate pe data de 29 iunie.

După aflarea rezultatelor finale, absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor calcula media de admitere pe baza căreia se exprimă opţiunile şi se realizează repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat. Media de admitere pe baza căreia absolvenţii vor intra la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională, care reprezintă 80% din media de admitere, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care reprezintă 20% din media de admitere.

Absolvenţii de liceu urmează să susţină probele scrise ale bacalaureatului câteva zile mai târziu după aflarea rezultatelor finale la Evaluarea Naţională.

Astfel, luni, pe data 1 iulie, absolvenţii de liceu vor susţine prima probă scrisă a examenului maturităţii, cea la Limba şi literatura română. Proba la Limba şi literatura maternă este programată marţi, pe 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, pe data de 3 iulie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării, se va desfăşura joi, pe 4 iulie, candidaţii având posibilitatea să aleagă disciplina la care vor fi testaţi, fie Fizică, Chimie, Biologie, sau Informatică în cazul profilului real, fie Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie sau Sociologie pentru absolvenţii liceelor cu profil umanist.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie, până la ora 12.00, în cea de-a doua parte a zilei având loc depunerea contestaţiilor.

Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi publicate pe data de 13 iulie.

 

Recomandări

Programul național de depistare a hepatitei C pentru populația defavorizată debutează la Târgu Frumos

Specialiștii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași vor face mâine primele teste persoanelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *