Primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire necesară demarării lucrărilor de reabilitare a Bisericii „Sfântul Spiridon”

Date:

Proiectul este urmarea unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Iași și Parohia „Sfântul Spiridon”.

Potrivit Documentației de Avizare a Lucrărilor de Investiții, indicatorilor tehnico – economici şi devizului general aprobate în ședința Consiliului Local din 29 mai 2023, valoarea totală a investiției este estimată la 9.856.572,82 lei cu TVA, iar lucrările vor fi realizate pe parcursul a 36 de luni.

Biserica „Sfântul Spiridon” este amplasată pe bulevardul Independenţei şi a fost ctitorită la 1752, fiind unul dintre cele mai importante monumente ieșene ale curentului clasicizant din arhitectura moldovenească. Ștefan Sosie, Vasile Ruset şi Anastasie Lipscanul sunt ctitorii acesteia.

Forma iniţială a monumentului nu este cunoscută, fiind zidită înainte de ultimul sfert al veacului XVIII. Biserica a fost afectată de cutremurul din 1802 și a fost reconstruită după 1804. După aceste lucrări a căpătat influenţe ruseşti şi ale stilului neogotic. În anul 1911 s-a instalat curent electric, fiind primul lăcaş de cult electrificat din laşi. În 1956 au fost reparate daunele acoperişului şi ale zidăriei produse în timpul războiului, apoi fiind racordată la instalația termică a spitalului. Urmează în anul 1976 reparații ale turnului clopotniţei şi ale faţadei bisericii. În 1990 și 1991 s-au repetat reparaţiile exteriorului bisericii, iar în 1996 a început întreţinerea interioară a zugrăvelii, a catapeteasmei și a icoanelor. Pe 12 decembrie 1998 s-a făcut resfinţirea Bisericii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Prognoză ANM: meteorologii au emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni

Temperaturi mai mari decât media, de Crăciun și normale...

Perspective de colaborare cu Aeroportul din Chișinău

O delegație a Aeroportului Iași, condusă de Directorul General...

Jandarmeriţa prinsă cu droguri în poşetă s-a întors la muncă

Femeia jandarm care a fost prinsă cu droguri în...