marți , 26 octombrie 2021 10:13 pm
Iasi booked.net
-1°C

Povestea italianului care a închiriat un avion privat pentru a aduce muncitoare din România

Poveste incredibilă în Italia, acolo unde viticultorul Martin Foradori Hofstatter a decis să închirieze un mic avion privat pentru a-şi aduce din România o echipă de opt femei care lucrează pentru el de mai mulţi ani, toamna și primăvara.
De zece ani, italianul din orăşelul Termeno, în provincia Bolzano (nord), celebră pentru vinul ei alb, are toată încrederea în româncele care muncesc şi culeg via. În general, ele vin pe drum, traversând Europa Centrală cu microbuzul şi rămân câteva luni la faţa locului, potrivit capital.ro.

Însă, anul acesta pandemia Covid-19 şi câţiva poliţişti ungari le-au împiedicat pe românce să se ducă în Italia ca de obicei. Astfel, Hofstatter a închiriat un avion privat de talie mică şi a adus muncitoarele direct din România la Termeno, oferindu-le unora dintre ele prima călătorie cu avionul.

”Michele (agronomul italian care care coordonează munca româncelor) m-a sunat şi mi-a spus că vom pleca cu avionul. N-am mai călătorit cu avionul niciodată. A fost o experienţă super”, povesteşte AFPTV una dintre muncitoare, Maria Codrea, în vârstă de 39 de ani, originară din Călineşti. ”Muncesc şi în România, tot pe câmp, unde este multă muncă de făcut, dar nu la vie. Însă, pentru moment, nu eram ocupate”, din cauza lipsei de muncă, adaugă ea.

Tânăra face parte din echipa de opt românce care urmează să rămână până la jumătatea lui iulie la Termeno şi apoi se vor întoarce acasă. O a doua echipă, de 20 de muncitoare de această dată, urmează să revină din România la Termeno, la sfârşitul lui august, la culesul viei.

”Teoretic, aş fi putut găsi muncitori şi aici, în Italia, dar acum italienii nu vor să muncească la câmp sau în vie”, declară Hofstatter. ”Dispar după câteva zile de muncă…”, spune el. ”Morala acestei poveşti este că sunt fericit că am reuşit să le dau de lucru tinerelor românce în întreprinderea mea de peste zece ani. Sper ca munca din agricultură să fie preţuită mai bine”, conchide Hofstatter. În urmă cu o săptămână, un prim grup de aproximativ 100 de muncitori agricoli străini a sosit în Italia, cu un zbor special, din Maroc, ca mână de lucru în livezi şi la legume în peninsulă.

În fiecare vară, zeci de mii de muncitori agricoli africani, dar şi bulgari, români, indieni sau macedoneni vin de obicei în Italia pentru a recolta fructe şi legume.

Recomandări

Românii dau o nouă țeapă în Spania: 200 de nuntași au băut, au mâncat și s-au distrat, apoi au dispărut fără urmă

O familie de români a organizat o nuntă într-un local din oraşul spaniol Viveiro (provincia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *