marți , 21 septembrie 2021 10:27 pm
Iasi booked.net
-1°C

Pentagonul înfiinţează un nou Centru de Comandă în Atlanticul de Nord

Pentagonul a lansat un nou centru de comandă maritimă pentru a extinde prezenţa SUA şi a NATO în nordul Oceanului Atlantic, menţionând prezenţa militară rusească sporită din aceste ape.

 

„Revenirea la marea competiţie pentru putere şi o Rusie rebelă cer ca NATO să se reconcentreze pe zona Atlanticului pentru a asigura întăriri dedicate continentului şi pentru a demonstra un efect capabil şi credibil de intimidare”, a afirmat vineri Johnny Michael, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Noul centru de comandă al NATO „va fi elementul de bază al securităţii trans-atlantice”, a afirmat Michael. Elementele planului au fost aprobate în cadrul unei întâlniri care a avut loc în luna februarie între miniştrii apărării din ţările NATO ca parte a unui efort mai amplu de asigurare a securităţii canalelor maritime şi a liniilor de comunicaţie dintre Europa şi America de Nord.

Decizia Pentagonului reflectă temerile tot mai mari din întraga Europă şi din sânul NATO cu privire la prezenţa militară tot mai mare şi patrulele intensificate ale Rusiei în regiunea Atlanticului, scrie Epoch Times.

Rusia şi-a intensificat patrulele în Marea Baltică, Atlanticul de Nord şi zona Arctică, susţin oficiali NATO, deşi dimensiunea flotei sale marine este mai mică acum decât în perioada Războiului Rece.

În ciuda dovezilor că economia slăbită rusă a forţat Moscova să reducă cheltuielile militare cu 20% anul trecut, generalul ceh Petr Pavel, preşedinte al Comitetului Militar al NATO, a afirmat pentru RFE/RL că alianţa vestică trebuie să îşi consolideze sistemele de apărare.

„Capabilităţile militare ruseşti, atât convenţionale cât şi nucleare, sunt semnificative. Şi pur şi simplu nu putem să ignorăm o creştere a capabilităţilor de apărare în toate serviciile, toate domeniile. Din acest motiv trebuie să reacţionăm”, a declarat generalul ceh.

Pe baza noului plan, SUA va crea sediul noului Centru de Comandă al NATO pentru Atlantic în Norfolk, statul american Virginia, unde Pentagonul se oferă de asemenea să găzduiască Comandamentul unei propuse Forţe Comune a NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat reporterilor în luna februarie că „am văzut o Rusie mai hotărâtă, am văzut o Rusie care a investit puternic de-a lungul multor ani în capabilităţile sale militare, şi-a modernizat capabilităţile militare, care includ nu doar forţe convenţionale ci şi forţe nucleare”.

Stoltenberg a adăugat că noul Centru de Comandă va fi vital pentru ca alianţa să fie capabilă să răspundă. De asemenea, NATO a creat şi un centru de comandă pentru probleme logistice, care se preconizează că va fi instalat în Germania.

În acelaşi timp, Marina SUA îşi reactivează comandamentul celei de-a doua Flote, care a fost eliminat în 2011 pentru a se economisi bani.

 

Recomandări

Recunoaşterea facială se insinuează în viaţa ruşilor. Plata cu „faţa” la supermarket

Recunoaşterea facială avansează cu viteză mare în Rusia – împânzită de camere de supraveghere de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *