joi , 27 ianuarie 2022 9:02 pm
Iasi booked.net
-1°C

Omicron încă nu a ajuns în România

În România încă nu a fost semnalată prezenţa noii tulpini a coronavirusului, iar numărul cazurilor noi de infectare continuă să scadă.

Raportarea de astăzi, sub 1.150, reprezintă mai puţin de jumătate din nivelul de acum o săptămână.

Ţara noastră nu poate însă evita apariţia variantei Omicron din cauza mobilităţii foarte mari la nivel internaţional – spune ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.

De aceea, afirmă el, este nevoie să fim pregătiţi pentru o preconizată revenire pe creştere a numărului de infectări, dar şi pentru a identifica foarte repede noua tulpină, prin secvenţiere genetică.

Ministrul are în această perioadă discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie şi cu specialiştii în analize de laborator despre îmbunătăţirea capacităţii de diagnosticare şi tratament în afara spitalelor.

Alexandru RafilaAm avut o întâlnire deja cu preşedintele Comisiei Tehnice, care se ocupă de diagnosticul RT-PCR şi de secvenţiere. Avem în momentul de faţă şapte laboratoare care fac acest lucru şi intenţionăm să introducem mai multe în program. Există în momentul de faţă peste o sută de laboratoare care fac RT-PCR, de la ele ajung probele la laboratoare mai dezvoltate şi, la rândul lor, aceste laboratoare trimit pentru secvenţiere anumite tulpini care par suspecte, ele ulterior sunt introduse într-o bază mondială. România are câteva mii de tulpini introduse acolo. Cred că trebuie să găsim o soluţie să creştem capacitatea. Cred că din punct de vedere tehnic există, dar probabil criteriile de trimitere şi impulsionarea celor din alte structuri de laboratoare ca să trimită aceste tulpini este importantă.

Ministrul sănătăţii a adăugat că la nivelul fiecărui judeţ va fi înfiinţat un mecanism de coordonare a activităţii spitaliceşti, astfel încât toţi pacienţii COVID sau non-COVID să aibă acces la serviciile medicale.

Alexandru Rafila a reluat şi apelul la vaccinare ca singura soluţie de prevenire a formelor grave de boală şi a deceselor.

De ieri până astăzi însă mai puţin de 5.400 de persoane au făcut prima doză dintr-un vaccin anti-COVID-19. Este cel mai scăzut nivel din ultimele două luni şi jumătate. În total în ultimele 24 de ore au fost administrate sub 25.000 de doze.  (Rador)

Recomandări

Prima suspiciune de infectare cu Omicron la Parhon Iași

Prima suspiciune de infectare cu tulpina Omicron la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *