vineri , 3 decembrie 2021 11:09 pm
Iasi booked.net
-1°C

O tânără româncă născută în SUA a devenit celebră în lumea șahului după serialul „Queen’s Gambit”

Jucătorii de șah buni sunt maeștrii la strategie și rezolvarea problemelor. Alexandra Botez este o jucătoare de șah premiată, cu origini românești, care s-a remarcat mai ales pe internet. Ea a căpătat sute de mii de urmăritori în timpul pandemiei și în special ca urmare a difuzării serialului Netflix “Gambitul damei” (Queen’s Gambit).

Performanța Alexandrei Botez, în vârstă de 25 de ani, i-a adus 450.000 de urmăritori pe platforma de jocuri video Twitch, unde transmite în direct meciuri de șah și conținut personal alături de sora ei, Andrea, în vârstă de 18 ani.

Cifrele înregistrate de ea au urcat vertiginos anul acesta. În ianuarie avea doar 61.000 de fani pe Twitch. Pandemia a forțat oamenii să stea în casă fără prea multe sporturi competitive pe care să le urmărească. Ea mai are și mai mult de 250.000 de urmăritori pe Instagram și mai mult de 25 de milioane de vizualizări pe canalul de YouTube BotezLive.

Ea spune că o trăsătură căpătată în familie este îndemânarea de a insulta.

Tatăl me este un mare troll. Obișnuia să spună prostii ca să mă demoralizeze când jucam, așa că a trebuit să supraviețuiesc și să învăț să-i întorc vorbele. Cred că e foarte dezamăgit dacă nu reușesc”, a spus influencerul de șah despre tatăl și fostul său pregătitor, Andrei.

Acum Alexandra a primit un ajutor de la serialul “Gambitul damei” (Queen’s Gambit) produs de Netflix, care a devenit cea mai urmărită miniserie, scrisă pe baza romanului cu același nume. Producția este despre o jucătoare foarte bună de șah, jucată de Anya Taylor-Joy.

Cred că toți din lumea șahului sunt de acord că este cea mai bună ecranizare a jocului”, a precizat Botez, care deține prestigiosul titlu oferit de Federația Internațională de Șah – Women’s FIDE Master. “Vânzările de seturi de șah pe eBay au crescut peste 130%. A avut un impact mare asupra interesului fetelor în șah”.

Același lucru poate fi spus și despre însăși Botez. Născută în Dallas, este fiica unor imigranți români care au fugit de comunism și au căutat azil politic. Familia s-a mutat la Vancouver, Canada, când era foarte tânără, iar tatăl ei, un inginer, a început să o învețe pe Alexandra când avea 6 ani, ca urmare a unui pariu.

Mama mea joacă puțin. Așa că el a pariat că va putea să mă învețe să joc și că, în doar două săptămâni, voi putea s-o bat”, a spus Botez.

Așa a și făcut, iar tatăl ei a realizat că are un talent special. Doi ani mai târziu el a început s-o ia în parcuri ca să joace cu vârstnicii.

Spunea, «E ok dacă fiica mea încearcă un joc?». Îmi făceau loc să joc, însă nu erau mulțumiți”, își aduce aminte Botez. Însă deranjul să transforma în confuzie odată ce îi bătea. “Spuneau «Cine e fata dumneavoastră?»”, potrivit ziaruldeiasi.ro.

După ce familia ei s-a mutat în Texas, a câștigat campionatul național de fete din SUA la 15 ani. La Stanford, unde a studiat relații internaționale cu specializarea pe China, Botez a fost prima femeie președinte a clubului de șah al universității.

Ea mai este cofondatoarea CrowdAmp, o fostă companie de social media care utiliza inteligența artificială pentru o comunicare mai personalizată.

Autoproclamată dependentă de muncă, a început să facă streaming cu meciuri de șah pe Twitch iar în 2019, când start-up-ul său s-a închis, a decis să facă din joc principala ocupație.

O parte dintre consilierii mei mi-au spus lucruri de genul, «Ar trebui să lucrezi într-un start-up și să încerci să pornești din nou o companie. Nu vei învăța prea mult fiind un streamer de șah». N-a fost cea mai bună reacție, așa că, pe de o parte, de aceea m-am mutat pe Coasta de est. Voiam un nou început”, spune Botez.

S-a mutat în East Village în septembrie 2019 și s-a devotat streamingului și producției de conținut pentru chess.com. De asemenea, ea nu avea un plan de rezervă: “Eram foarte determinată să-l fac să meargă”.

Atunci a venit și Covid-ul.

Șahul a explodat pe Twitch, și eram unii dintre streamerii de top. Îmi aduc aminte că eram atât de bucuroasă, încât nu puteam dormi. Eram sub influența adrenalinei”, a afirmat Botez, comparând momentul cu melodia lui Eminem “Lose Yourself”.

Ea a reușit să-și câștige părinții de partea ei. Aceștia inițial nu înțelegeau schimbarea ei către streaming. “Când oamenii întrebau ce făceam, mama mea le pune că lucrez cu capitalul de risc. Acum, părinții mă privesc pe Twitch. Uneori fac streaming cu noi”, a spus Botez.

Pentru influencerii și streamerii de top, potențialul de câștiguri este palpitant. Streamerul numărul 1 de pe Twitch, jucătorul Ninja, are 16 milioane de urmăritori și se pare că ar valora 15 milioane de dolari. Majoritatea streamerilor câștigă bani de pe urma sponsorizărilor, însă veniturile principale vin din abonamente și reclame.

Alexandra și Andrea, care și-a luat un an liber după ce a promovat liceul în primăvară, vor semna în curând cu o agenție care reprezintă atleți de top în sporturile digitale. Ele s-au mutat recent în Austin, Texas, unde “taxa pe venit este mult mai bună”, a menționat Botez.

Vreau să fac jocul mai accesibil jucătorilor de rând. Cred că sora mea împreună cu mine am făcut o treabă bună în a explica în mod clar ideile”, a adăugat aceasta.

Și în vreme ce a fi o femeie streamer într-o lume dominată de bărbați are dezavantaje precum hărțuirea sexuală online, Botez se descurcă cu calmul său specific.

Întotdeauna vor fi unii actori proști. Mă deconectez de la asta în acest moment. Opiniile lor nu contează”, a explicat jucătoarea de șah.

Recomandări

Un tânăr ieșean este campion european la șah

Campionatul European de șah pentru seniori s-a încheiat ieri la Reykjavik cu un rezultat excelent …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *