miercuri , 19 ianuarie 2022 1:33 am
Iasi booked.net
-1°C

O Gală pentru 120 de zâmbete: Comedia „Cum să distrugi o piesă” se joacă în premieră la Iași (VIDEO)

Cea mai apreciată comedie a anului 2017 pe Broadway – „Cum să distrugi o piesă” –  în regia lui George Dogaru –  se va juca în premieră la Iași, pe 15 noiembrie 2018, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Este un eveniment al faptelor bune, deoarece banii care se vor strânge din achiziționarea biletelor de spectacol vor fi donați Asociației „Salvați Copiii”, Filiala Iași. Gala caritabilă  „Zâmbet în Dar” invită comunitatea ieșeană să susțină, pe această cale,  copiii din cele trei centre educaționale ale organizației aflați în risc de abandon școlar și neparticipare școlară.

Potrivit  ultimelor date furnizate de EUROSTAT pe anul 2017, abandonul școlar este cea mai gravă problemă pentru sistemul de învățământ actual. La acest capitol, România ocupă locul trei în Uniunea Europeană. Asta înseamnă că 18.30 % dintre copiii români ajung să abandoneze școala înainte de vreme. Mai exact, 2 din 10 copii renunță la școală, însumând anual peste 50.000 de elevi.

Pentru a opri acest exod al copiilor ieșeni din școală și a le asigura dreptul la educație, Primăria Municipiului Iași, împreună cu mai mulți Parteneri, colaborează fericit cu Asociația „Salvați Copiii” din Iași, în scopul derulării serviciilor de  dezvoltare a abilităților de viață, a serviciilor de consiliere psihologică și socială, precum și a serviciilor „Școala după școală”.

Este o activitate zilnică a celor trei centre „Salvați Copiii” din Iași, care au fost dezvoltate ca programe de facilitare a accesului la educație.  Aici, o echipă de oameni minunați lucrează zilnic cu tinerii din zonele defavorizate ale Iașului: zona Șes Bahlui și căminele „ghetouri” din cartierul Cantemir. Copiii beneficiază, la acest centru de plasament, de sprijin la pregătirea temelor, participarea la activități extra-curriculare, beneficiază de servicii de asistență socială, psihologică și juridică. Pentru familii sunt organizate periodic întâlniri de formare cu privire la importanța educației și la parcursul școlar al copiilor.

De asemenea, în al treilea centru din cadrul Filialei Iași, se lucrează și cu copiii „singuri acasă”, copii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Este o activitate care urmărește impactul negativ al migrației economice a părinților asupra copiilor rămași acasă. În total, în aceste centre sunt îngrijiți peste 120 de copii, cărora li se asigură un mediu sigur și prietenos, dar și alte beneficii: o masă caldă pe zi, resursele materiale pentru activitățile de sprijin la teme, reintegrare și menținere în sistemul educațional, suport psihosocial, precum și sprijin material de bază și de urgență (îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, medicamente, alimente).

Pentru a acoperi cel puțin parțial cheltuielile celor trei centre educaționale, este nevoie de aproximativ 37.000 de lei lunar. Iată de ce sunt atât de necesare mecanismele de strângere de fonduri, pentru că ele se vor îndrepta, și de data aceasta,  în scopuri caritabile.

„Gala din acest an aduce o comedie apreciată la nivel mondial care va bucura și va scoate din cotidian peste 500 de invitați și prieteni, care se vor alătura demersului nostru de a schimba în bine viețile copiilor aflați în risc de abandon școlar și excuziune școlară…Vă invităm cu drag alături de noi să facem un pas pentru un viitor mai bun pentru copii”, a declarat av.Ioana Atasiei, Președinte Salvați Copiii Iași.

Spectacolul care se va juca este produs de Wonder Theatre București și Grande Cinema @ More. Piesa este o combinație explozivă de teatru de comedie, pantomimă și improvizație, cu efecte scenice spectaculoase și foarte amuzante. Este un spectacol la care pot participa și copii de 6-7ani. Participanții la eveniment se vor bucura și de un cocktail și o licitație tăcută de experiențe și obiecte deosebite din lumea artistică. Participarea la eveniment se face pe bază de invitație , care reprezintă o donație care poate fi făcută direct pe un site indicat sau către organizatori. În distribuția piesei de teatru, fac parte actori cunoscuți de comedie, după cum urmează: Felix Aftene, Leontin Păun, Valentina Druțu, Daniela și Sergiu Grapă, Smaranda Bostan, Alina Avram și mulți alții.

În spațiul elegant al Teatrului  Național ”Vasile Alecsandri” din Iași, cu această ocazie,  se va sărbători bucuria de a fi împreună și de a scimba în bine viețile acestor copii, prin sprijinul acordat de oamenii de bună-credință. Acest eveniment caritabil trebuie să fie o seară plină de zâmbete, de voie bună, adresate în special copiilor din familiile defavorizate.

 

Un reportaj de Elena GODZIN

Imagine: Răzvan CRIHAN

Recomandări

STUDIU: Cei mai mulți copii români (67%) sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră

STUDIU: Cei mai mulți copii români (67%) sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *