marți , 15 iunie 2021 3:24 pm
Iasi booked.net
-1°C

Noaptea Muzeelor la Palatul Roznovanu

Primăria Municipiului Iași se alătură celei de-a XVI-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, care se va desfășura în acest an sâmbătă, 12 iunie 2021.

Astfel, sediul Primăriei Municipiului Iași va putea fi vizitat și va găzdui, între orele 18.00 și 23.00, expoziția de fotografie „Iași – oraș al spiritualității” realizată de Ozolin Dușa.

Palatul Roznovanu, reședința familiei Rosetti – Roznovanu, a fost construit la dorința boierului Iordache Neculai Roznovanu. Inaugurat cu mare fast la 23 aprilie 1832, de ziua Sfântului Gheorghe, era cea mai frumoasă clădire din oraș. Impresionantă prin somptuozitate și prin fastul interioarelor, a fost amenajată de cunoscutul arhitect Gustav Freywald, cel care a proiectat și Catedrala Mitropolitană din Iași. Sala Mare a Palatului Roznovanu a găzduit de-a lungul timpului concerte de binefacere, spectacole susținute de Haricleea Darclee sau George Enescu, baluri fastuoase. Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei, mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a găzduit sediile ministerelor refugiate de la București: Curtea de Casație și Justiție, Arhiva, servicii ale Ministerului de Justiție, precum şi Misiunea Americană de Cruce Roșie. Începând cu anul 1970 Palatul Roznovanu este sediul Primăriei Municipiului Iași.

 

Recomandări

132 de la moartea lui Mihai Eminescu la Iași

Primăria Iași și Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași comemorează 132 de ani …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *