luni , 19 aprilie 2021 3:27 pm
Iasi booked.net
-1°C

Muncitori plătiți cu ora în Iași

Începând din această săptămână, autoritățile locale pot fi, alături de firme, persoane fizice autorizate ori întreprinderi familiale, beneficiare ale muncii lucrătorilor sezonieri, potrivit ziarulevenimentul.ro.

Măsura se găsește într-o lege apărută în Monitorul Oficial. Altfel spus, legea 242/2020, ale cărei prevederi se aplică deja, stabilește că autoritățile administrației publice locale, adică primăriile și consiliile locale, pot angaja zilieri, care să desfășoare activități necalificate cu caracter ocazional. Anterior, așa cum stabilea Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, de munca lucrătorilor cu ziua puteau beneficia doar firmele, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale sau familiale. Această măsura a fost propusă, așa cum apare în motivarea ce a însoțit actul normativ în faza de proiect, deoarece primăriile și consiliile locale „care dețin terenuri agricole și/sau forestiere pe care trebuie desfășurate activități cu caracter ocazional, cum sunt curățirea pășunilor, lucrări de împădurire, plantare puieți forestieri, lucrări de defrișare, igienizare și curățire în păduri” nu puteau angaja zilieri.

Apoi, se pune problema clădirilor publice sau diverselor construcții edilitare (poduri, podețe, canalizare etc.), ce trebuie întreținute periodic. În aceste cazuri, de multe ori, din cauza unui număr limitat de angajați la autoritățile locale, lucrările de curățare ori întreținere nu erau efectuate.

Între 120 şi 180 de zile pe an

Legea 52/2011 stabileşte și cât poate lucra un zilier pe parcursul unui an. De principiu, un astfel de lucrător nu poate activa mai mult de 120 de zile pe an, dar există și domenii exceptate de la această regulă, în care poate lucra până la 180 de zile anual.

Când vine vorba de plată, chiar dacă remunerația brută orară a zilierilor se stabilește prin negociere directă cu angajatorul, conform Legii 52/2011, aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară, ceea ce înseamnă că, în acest moment, plata nu poate fi mai mică de 13,3 lei/oră.

Recomandări

Noul proiect privind vârsta pensionării

Orice salariat din țară va putea să muncească, fie în sistemul privat fie în sistemul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *