Deputatul Marius Bodea a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, situația Aeroportului Iași care, în prima jumătate a anului 2018, a înregistrat o scădere cu 7.9% a numărului de pasageri pe ruta Iași-București.
„De peste un an jumătate, Aeroportul Iași este în regres. O scădere atât de brutală a numărului de pasageri pe rutele interne înseamnă un șoc, un cutremur în lumea aviației. Și nu doar pentru Aeroportul Iași, ci și pentru oraș. Este un semnal negativ, pentru că, în cea mai mare parte, acești pasageri sunt în vizită de business/turism sau pe zona academică. În lumea aviației un asemenea procent este egal cu un cutremur uriaș”, a spus Marius Bodea.
Acesta a corelat scăderea cu 7.9% a numărului de pasageri pe ruta Iași – București cu datele furnizate de Institutul pentru Statistică (INS) care prezintă o scădere a numărului de turiști în Iași.
„Această scădere a traficului intern de pasageri trebuie corelată cu scăderea numărului de turiști și de înnoptări în Iași. În luna iunie 2018, comparativ cu aceeași lună a anului 2017, sosirile în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au înregistrat o diminuare cu 1.5%, iar înnoptările cu 3.2%. Într-o perioadă în care toate orașele mari din această țară își cresc numărul de turiști, la noi se întâmplă taman invers! Să vă dau câteva cifre: în Cluj, în primele 5 luni ale anului, numărul de turiști în 2018 a crescut cu 9.9%. În Oradea, în primele 5 luni ale anului, numărul de turiști a crescut cu 17.5%. În Brașov a fost creștere cu 4.3%, iar în Suceava a fost creștere cu 7.4%”, a spus Bodea.
Totodată, acesta a tras un semnal de alarmă că în Anul Centenarului, când se cheltuie milioane de euro din bani publici pe tot felul de evenimente și acțiuni, Iașul să sufere o scădere a numărului de turiști.
„Este absolut o catastrofă ca în an Centenar, când se cheltuie milioane de euro în Iași pe tot felul de evenimente, care tocmai au rolul de a potența turismul, atractivitatea Iașului, vizitarea Iașului ca simbol național al Marii Uniri, să ai scadere la acest capitol. Nu putem concluziona decât că tot acest efort financiar si logistic de an centenar este anulat complet de scăderea atractivității generale a Iașului. Scăderea traficului intern se traduce prin scăderea atractivității economice a Iașului. Poate să ne explice pe hârtie inginerul Chirica cu 1000 de carioci în mâna că nu am dreptate, asta scrie in orice manual de business, traficul aviatic intern este barometrul atractivității economice a unui oraș. Însă vina nu îi aparține lui Chirica exclusiv. Îi aparține și președintelui PSD din fruntea Consiliului Județean Iași în egală măsură. El avea șansa să folosească Aeroportul ca un catalizator al afacerilor în Iași, așa cum se face oriunde în lume”, a mai spus Marius Bodea, deputat PNL Iași.
Deputatul liberal a vorbit și despre anularea curselor aeriene operate de Ernest Airlines de pe Aeroportul Iași.
„Amintiți–vă cu ce fast se lansau acum două luni cursele aeriene spre Verona și Cuneo operate de Ernest Airlines, o companie aeriană de care nu auzise mai nimeni. Acum au anunțat suspendarea zborurilor după doar doar luni. Pentru cei care au habar de aviație nu a fost o surpriză, ba chiar au prevăzut acest moment. Doar conducerea PSD din fruntea CJ Iași și a Aeroportului Iași nu s-a prins de această glumă. Acum mai bine de 7 ani de zile a mai existat un episod similar la Iași, o țeapă trasă de o altă companie aeriană de 400.000 dolari, deloc întâmplător, tot sub conducerea pesedistă de la CJ și Aeroport”, a mai spus Bodea.
Acesta a adresat trei întrebări publice conducerii Consiliului Județean și Aeroportului Internațional Iași.
„Așadar, cine are de cerut banii înapoi de pe bilete de avion neonorate de companie să îi caute pe directorul Aeroportului și președintele CJ Iași, adică cei care au girat această scamatorie. Trebuie urgent răspunsuri publice la următoarele întrebări:
- Câte bilete vândute de această companie nu vor mai fi onorate?
- Care este valoarea acestor bilete?
- Care este suma datorată de compania aeriană Aeroportului Iași pentru perioada de operare: taxe de pasager, securitate, dezvoltare, tarife de staționare, balizaj etc.?”