vineri , 16 aprilie 2021 1:41 pm
Iasi booked.net
-1°C

Mâine este zi de mare sărbătoare! Înălțarea Sfintei Cruci

Creștinii ortodocși celebrează pe 14 septembrie Înălţării Sfintei Cruci, simbol central al creștinismului ce amintește de răstignirea lui Iisus, dar și de legământul mântuirii tuturor celor ce cred în El.

Sărbătoarea a fost instituită în urma a două evenimente importante: aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și Înălțarea Crucii în văzul poporului, pe 14 septembrie anul 335.

În calendarul popular, ziua Înălțării Sfintei Cruci mai poartă denumirea și de Ziua Crucii, Ziua Șarpelui sau Cârstovul Viilor și este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Iată ce se spune că nu ai voie să faci în această zi!

Potrivit tradiției, de Ziua Crucii se închide pământul și odată cu el se ascund și insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară.

Nu este voie, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Pe 14 septembrie, la biserică se sfinţesc busuiocul, mentă, maghiranul şi cimbru, considerate plante magice. Acestea îi apară pe credincioşi de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ograda.

Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă.

De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune şi peştele. Este recomandat să se ţină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului şi a trupului.

Recomandări

Weekendul acesta catolicii sărbătoresc Paștele

Biserica Romano-Catolică sărbătorește azi Sfintele Paști. Din cauza pandemiei, sărbătoarea privegherii pascale va debuta la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *