luni , 25 mai 2020 3:36 am
Iasi booked.net
-1°C

Mâine este Înălțarea Domnului. Care sunt tradițiile?

Mâine, credincioșii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creștine din fiecare an.  Cunoscută  și sub numele de Ispas, aceasta marchează momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor, de aceea credincioșii se salută cu „Hristos s-a înălțat” și „Adevărat s-a înălțat”.

În credința populară se spune că Ispas ar fi fost martor la Înălțarea Domnului și la ridicarea sufletelor celor morți, motiv pentru care această sărbătoare îi poartă numele.

^

De această zi sunt legate o serie de practici legate de cultul morților. Pomenirea celor trecuți în neființă, ospătarea sufletelor  care plutesc în aer, în drum spre cer, curăţirea şi împodobirea mormintelor cu flori, frunze şi ramuri de paltin, sunt doar câteva dintre datinile specifice Ispasului.

Totodată, în această zi nu este indicat să înstrăinăm obiectele din gospodărie, pentru ca întreaga familie să aibă parte de vigoare și sănătate, tot restul anului. O altă superstiție adânc înrădăcinată în memoria românilor ne spune că de Înălțarea Domnului nu este bine să oferim lucruri cu împrumut, nici măcar sare sau chibrituri.

Potrivit unei legende populare, la naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, în grajdurile lui Crăciun, unde a fost găzduită Maica Domnului,  boii au fost blânzi, însă caii au început să producă un zgomot foarte puternic. Atunci Maica Domnului a cerut ca acei cai să nu fie sătui decât o dată pe an, timp de un ceas, în joia din săptămâna a şasea după Paşti, perioadă căreia i s-a spus şi „Paştele Cailor”.

reclama adnow

loading...

Recomandări

Marian Godină, mesaj dur pentru cei care fac scandal și refuză să li se ia temperatura la intrarea în magazine

Marian Godină a transmis un mesaj dur celor care nu respectă măsurile impuse de autorități. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *