miercuri , 17 iulie 2019 1:35 pm
Iasi booked.net
-1°C

Limitele până la care pot interveni jandarmii, conform CEDO

Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la proteste şi intervenţia jandarmilor, trebuie înţeles care este limita până la care pot interveni jandarmii, atunci când protestele sunt caracterizate de violenţă sau chiar de riscuri de violenţă.

În acest articol, avocatnet.ro arată care sunt limitele aplicabile unor astfel de intervenţii ale jandarmilor, în baza jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, aplicabilă în România, în baza Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Un ghid privind aplicarea Convenţiei a Drepturilor Omului în domeniul activităţilor poliţiei prevede, pe baza jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, că orice activitate a poliţiei bazată pe folosirea necesară a forţei presupune, constant, respectarea unui principiu de minimă intervenţie (pagina 105 din ghid).

Cu alte cuvinte, poliţia trebuie să facă tot ce poate pentru a preveni izbucnirea violenţei iar, dacă aceasta izbucneşte, totuşi, trebuie să se intervină doar cât este necesar pentru oprire.

Când există persoane ale căror acţiuni sunt violente, intervenţia trebuie, pe cât posibil, să vizeze doar acele persoane.

Recomandări

În această seară, eclipsă parţială de Lună, vizibilă și din România

O eclipsă de Lună are loc atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt aliniate, iar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *