vineri , 22 octombrie 2021 1:22 pm
Iasi booked.net
-1°C

Legea pensiilor se modifică din nou

O nouă lege a pensiilor este unul dintre angajamentele asumate de Guvern prin PNRR.

Potrivit documentului, în prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 7 luni și crește eșalonat până la 65 de ani.

Practic, vârsta de pensionare la bărbați și femei va fi aceeași – 65 de ani. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că, în afară de România, doar în Polonia vârsta de pensionare diferă pentru femei și bărbați.

În prezent, conform actualelor prevederi legale, aflate în vigoare, vârsta de pensionare este conform celor de mai jos:

• Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.

• Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

• Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

• Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.

• Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

Potrivit acestuia, românii vor avea o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului viitor, iar din 2023, își vor putea accesa dosarul privat de pensie în format electronic, după ce întreg procesul de digitalizarea a sistemului va fi finalizat.

Recomandări

Autostrada Unirii finalizată pe 31 decembrie 2030

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care stabileşte ca termenul pentru finalizarea Autostrăzii Unirea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *