vineri , 16 aprilie 2021 11:36 am
Iasi booked.net
-1°C

Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

În fiecare an pe data de 21 noiembrie creștin ortodocșii sărbătoresc Intrarea în biserică a Maicii Domnului, prima sărbătoare din Postul Crăciunului.

Aceasta zi de mare sărbătoare aminteşte de momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. An de an, de această zi se ține cont de o serie de tradiții și obiceiuri.

În tradiția populară, sărbătoarea Întrării în biserică a Maicii Domnului este cunoscută sub numele de Vovidenia sau Ovidenia, denumire întâlnită în Moldova, Muntenia şi Oltenia.

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 21 noiembrie, Intrarea în biserică a Maicii Domnului, una din primele sărbători care se țin în Postul Crăciunului. Aceasta amintește de ziua în care, Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, au adus-o pe fiica lor, în vârstă de trei ani, la templu. Măria a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, părintele Sfantului Ioan Botezatorul.

Pentru că nu puteau avea copii, Sfinții Ioachim și Ana și și-au îndreptat rugăciunile către Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un copil. Aceștia au promis că dacă acest lucru se va îndeplini, ei îl vor duce la templu și îl vor închina lui Dumnezeu.

Rugându-se la Dumnezeu, dorința lor s-a împlinit, un înger spunându-le că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Măria. Binecuvântați cu un copil, Sfinții Ioachim și Ana s-au ținut de promisiune și când Fecioara Măria a împlinit 3 ani, aceștia au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. Aici, la templu, Măria şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi. Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, până când acelaşi Arhanghel Gavriil, care l-a anunţat pe Ioachim că vă avea un copil care se vă umple de Duhul Sfânt, a vestit-o că-L vă naște pe Iisus, Fiul Domnului. Ca să rămână nepătată în fata lumii, Fecioara Maria părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

Sărbătoarea mai este cunoscută în popor sub denumirea de Ovidenie sau Vovidenie. Numele de Vovidenie provine din slavonă şi se traduce „ceea ce se face văzută”.

Tradiții, superstiții și obiceiuri legate de această zi de mare sărbătoare

Așa cum știm de la fiecare sărbătoare mare, romanii asociază aceste zile cu diferite tradiții și obiceiuri care sunt respecatte cu sfințenie mai ales în mediul rural.

Intrarea în biserică a Maicii Domnului este considerată a fi o zi magică şi este asociată în popor cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. De aceea, candela trebuie să fie aprinsă în casa fiecărui credincios, iar focul să ardă în cămin toată noaptea, pentru că în viaţa copiilor din fiecare familie să vină norocul. Candela trebuie să fie aprinsă în casa fiecărui credincios, iar focul să ardă în cămin toată noaptea, pentru că în viaţa copiilor din fiecare familie să vină norocul.

Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice. Acum se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme. În tradiţia populară, se spune că în ziua de Ovidenie se dechid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor.

Tot acum e bine că oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. Se mai spune că de Ovidenie ologii s-ar putea vindeca.

Astăzi, în seara de 20 noiembrie 2020, oamenii se duc la biserica și asista la Vecernie. În cadrul acestei slujbe, se citesc texte din Vechiul Testament, care fac referire la Maica Domnului, potrivit bzi.ro.

Recomandări

Tragedie într-o comună din Suceava

Tragedie în comuna Vicovu de Jos. O femeie de 67 de ani a ieșit din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *