Începe şantierul T4 de la Aeroportul IAȘI

0
220

Organizarea de șantier continuă la Aeroportul Iași iar în curând vor începe lucrările efective la noul terminal.

Viitorul T4 va fi construit între actualul T3 și hangarul de mentenanță, pe o suprafață desfășurată de 31.210 mp, având o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri.

Noua clădire va fi legată de terminalul T3 printr-o galerie și va deservi zborurile internaționale, în timp ce T3 va prelua zborurile interne. Astfel, terminalul T2, dedicat traficului intern, va fi reconfigurat în terminal cargo, dar într-o altă etapă de dezvoltare.

În T4 vor funcționa 3 porți pentru Plecări și 7 porți pentru Sosiri, cu fluxuri bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază, vor fi amenajate 3 astfel de poduri suspendate.

Prin noul terminal, de 8 ori decât actualul T3, vor putea fi procesați 3,3 milioane de pasageri pe an, iar parcarea actuală va fi extinsă la 600 de locuri. În același proiect mai sunt prinse câteva obiective: reconfigurarea căilor de acces în zona terminalelor și construirea unui parc fotovoltaic.

Proiectul de dezvoltare are o valoare totală de aproximativ 328 milioane de lei fără TVA. Din această sumă, 85% reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului.

Execuția lucrărilor va fi realizată de Strabag SRL, iar serviciile de supervizare și dirigenție de șantier vor fi asigurate de Medos Construct & Consulting S.R.L.

Având termen de finalizare luna decembrie 2023, noul terminal va deveni funcțional începând din 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.