marți , 31 martie 2020 4:44 pm
Iasi booked.net
-1°C

Imobiliare.ro: Ce seamănă și ce diferă față de criza imobiliară din 2008?

Piaţa rezidenţială nu se află în faţa unei crize similare celei din 2008, în contextul în care preţurile sunt semnificativ mai mici decât atunci, ritmul de creştere a preţurilor a încetinit în acest an, iar salariile sunt mult mai mari decât în 2008, potrivit unei analize publicate joi de portalul Imobiliare.ro.

Trendul ascendent pe care se înscrie piaţa imobiliară din 2014 încoace alimentează speculaţiile cu privire la iminenţa unei crize similare celei din 2008, dar, potrivit datelor Imobiliare.ro şi Analizeimobiliare.ro – platforma dezvoltată şi susţinută de portal, actualul context de piaţă este semnificativ diferit faţă de cel din 2008.

”Un prim argument în acest sens este dat de faptul că preţurile locuinţelor se situează, încă, la un nivel semnificativ mai scăzut decât cel din perioada de boom. Potrivit indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente (noi şi vechi) din întreaga ţară este cu aproape 40% mai mică decât cea consemnată în momentul de vârf al pieţei”, se arată în comunicat.

Astfel, un apartament poate fi achiziţionat în momentul de faţă cu 1.242 de euro pe metru pătrat, faţă de 2.058 de euro pe metru pătrat în martie 2008. Cu o singură excepţie, marile oraşe mai au de recuperat din declinul consemnat în perioada de recesiune, potrivit analizei.

”Cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare relevă că cea mai mare diferenţă de preţ la 10 ani este valabilă, în continuare, chiar în cea mai mare piaţă imobiliară a ţării, anume Bucureştiul – unde apartamentele erau, în trimestrul al treilea (T3) 2018, cu 35,9% mai ieftine decât în perioada similară din 2008”, se arată în comunicat.

Diferenţe importante pot fi observate şi în centre regionale precum Constanţa (-25,9%), Braşov (-25,9%) şi Iaşi (-21,7%). Un ecart de preţ mai mic faţă de 2008, -5,5%, există Timişoara, în vreme ce Cluj-Napoca este singurul mare centru regional al ţării în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani – cu o diferenţă de 6,2% faţă de T3 2008.

Continuarea

Recomandări

În Neamț, criza se traversează diferit! Fiecare angajat al Primăriei din Roznov va avea grijă de câte un bătrân din oraș

În Neamț, la Roznov, fiecare angajat al Primăriei va “adopta” o persoană vârstnică, asigurându-i toate serviciile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *