Ieșenii mănâncă o pâine mai scumpă anul acesta!

Date:

Anul 2020 a fost un an dificil pentru agricultorii din România, și în special din zona Moldovei din cauza episoadelor de secetă cruntă cu care ne-am confruntat. Temperaturile foarte ridicate, lipsa ploilor atât de necesare pentru cereale a dus la o cultură foarte slabă a grâului. O producție mică a dus la creșterea prețului la făină, ceea ce a făcut ulterior ca pâine să fie mult mai scumpă.

Prețurile au suferit modificări încă din toamna acestui an, astfel că o franzelă pe care o cumpăram cu 1,5 lei a ajuns acum să coste 2,2 lei.

Era inevitabilă această creștere, deoarece a fost un sezon foarte prost. Seceta a distrus hectare întregi, vremea chiar nu a ținut deloc cu noi. Anul acesta avem o recoltă mai mică de grâu și e normal să o vindem cu un preț mai mare” , a declar Mihai, un agricultor din județul Iași.

În ciuda prețului mărit la pâine, românii rămân în continuare cei mai mari consumatori ai acestui produs. În medie, fiecare om mănâncă pe lună 8 kilograme de pâine, cea din făină albă și din cartofi fiind printre preferatelor poporului. Pentru 80% dintre români, pâinea reprezintă alimentul de bază. Cu toate acestea, specialiștii ne recomandă să utilizăm doar pâinea din făină integrală, o felie din aceasta consumată în fiecare zi scade cu 5% riscul de boli cardiovasculare.

Consum pâine în fiecare zi, și dacă stau bine să mă gândesc chiar la fiecare masă. Încerc pe cât posibil să cumpăr sortimente de pâine din făină integrală, cu semințe sau din secară. Se vede că prețul a crescut puțin, dar nu avem ce face, de pâine nu ne putem lipsi. Nu cred că se poate abține cineva de la o pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor”, a declarat Maria, potrivit bunadimineataiasi.ro.

Și nu doar pâinea a suferit majorări ale prețului, ci toate produsele de patiserie ce au la baza compoziției lor făina. Iașul este județul unde, din cauza secetei din acest an, au fost calamitate peste 100.000 de hectare cu grâu, porumb și floarea-soarelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Astăzi, 19 aprilie, se redeschide Muzeul „Nicolae Gane” din Iași

Vineri, 19 aprilie 2024, începând cu ora 11:00, va...

Operație pe coloană vitală pentru Maria, o fetiță care visează să danseze

Maria este o fetiță de 10 ani veselă, deschisă,...

Cătălin Timofciuc (PNL) susține lărgirea drumului din Capăt CUG. Explică cum se poate face.

Consilierul Județean Cătălin Timofciuc susține într-o postare pe rețelele...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...