joi , 21 ianuarie 2021 7:04 pm
Iasi booked.net
-1°C

Iași și Suceava domină piața imobiliară din Moldova

După primele zece luni ale anului 2020, județele Iași și Suceava se clasează în top zece zone ca și număr de tranzacții imobiliare înregistrate.

Pe primele trei poziții se clasează București, Ilfov, și Cluj, în timp ce la coada clasamentului se află Covasna, Sălaj și Olt. Cel mai mare preț mediu pe metru pătrat se înregistrează în continuare la categoria apartamente de vânzare în Cluj-Napoca.

Singura zonă din Moldova în care s-a înregistrat însă o scădere a numărului de tranzacții imobiliare este Botoșani. Față de primele zece luni ale anului 2020, în Botoșani au fost încheiate cu circa 2% mai puține contracte, 7.845 față de 8.031. În restul județelor s-au consemnat creșteri de 1-2% în Iași, Suceava și Neamț, respectiv aproximativ 17% în Vaslui.

Cea mai mare creștere se înregistrează în Bacău, acolo unde numărul vânzărilor a crescut cu mai bine de 25% față de primele zece luni ale anului 2019.

Numărul de tranzacții înregistrat în perioada ianuarie – octombrie 2020: Iași – 14.767, Suceava – 11.540, Botoșani – 7.845, Bacău – 7.404, Neamț – 6.781 și Vaslui – 4.462.

La nivel național, statistica arată că, în ciuda pandemiei de coronavirus, în perioada ianuarie – octombrie 2020 au fost efectuate cu circa 5% mai multe tranzacții față de aceeași perioadă din 2019. Mai mult, în luna octombrie a acestui an a fost înregistrat în număr record de tranzacții, din ultimii trei ani, aproape 84.000.

Pe site-ul de imobiliare Flatfy sunt listate toate anunțurile de vânzare și chirii disponibile, atât în regiunea Moldova, cât și în restul țării. Puteți efectua căutări în funcție de localitate, stradă, numărul de camere, suprafață totală și preț.

Pandemia de coronavirus i-a făcut și pe dezvoltatorii imobiliari să fie mai precauți, astfel că numărul de construcții noi este în ușoară scădere față de anul precedent.

„În perioada ianuarie – octombrie 2020 s-au eliberat 30.612 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 4,9% faţă de perioada ianuarie – octombrie 2019.

Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (-553 autorizaţii), Bucureşti Ilfov (-385), Sud-Vest Oltenia (-241), Centru (-240), Vest (-152), Nord-Est (-138) şi Sud-Muntenia (-85). Creştere a fost în regiunea de dezvoltare Nord-Vest (+206 autorizaţii), transmite Institutul Național de Statistică.

Chiar și așa, Iașiul se menține pe locul trei în topul național ca și număr de ansambluri rezidențiale noi. În prezent, în Iași pot fi cumpărate apartamente noi în 82 de complexe rezidențiale noi, care au fost deja date în folosință sau care se află în curs de construcție și vor fi finalizate în perioada următoare. Prețul mediu înregistrat pentru acestea este 1.118 euro/mp, potrivit datelor furnizate de Korter.ro.

Prețul mediu a crescut la peste 1.000 de euro și în Botoșani, ajungând la 1.029 euro/mp. În Suceava, valoarea medie a apartamentelor noi disponibile este de 862 euro/mp, în timp ce în Bacău este de 857 euro/mp, potrivit ziarulevenimentul.ro.

La fel ca și în restul țării, cele mai căutate apartamente sunt cele cu două camere, urmate de cele cu 3 camere. În Iași se înregistrează o cerere mai mare de apartamente cu o cameră și de garsoniere, care sunt pretabile în special pentru studenți.

Recomandări

Ieșenii sunt reticenți în a se interna în spitale din cauza pandemiei

După 10 luni de la debutul pandemiei COVID-19, ieșeni încă sunt reticenți cu privire la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *