Hotărâre privind acordarea unor facilități către donatorii de sânge și plasmă

Date:

Consilierii locali au aprobat o hotărâre privind acordarea unor facilități către donatorii de sânge și plasmă.
Hotărârea de Consiliu Local prevede acordarea a șapte tichete de masă în valoare de câte 20 de lei către donatorii de sânge din Municipiul Iași pentru fiecare donare efectivă, precum și acordarea de facilități bănești către donatorii de plasmă din Municipiul Iași, pe perioada stării de alertă sau urgență, în valoare de 500 de lei pentru fiecare donator. Pentru aceste facilități a fost alocată suma de 500.000 de lei, estimându-se că 1.000 de donatori vor beneficia de acest sprijin financiar.
Tichetele de masă, respectiv facilitățile bănești, vor fi obținute în baza documentelor doveditoare emise de Centrul Regional de Transfuzii Iași, care atestă faptul că s-a efectuat donarea efectivă de sânge sau plasmă.
Măsura aprobată de consilieri a fost luată în urma constatării unei diminuări vizibile a cantității de sânge și plasmă la nivelul Municipiului Iași în perioada stării de urgență, cât și în perioada stării de alertă, lucru care ar fi pus în pericol efectuarea de operații și tratamente necesare pacienților aflați într-o stare de sănătate critică.
De altfel, Direcția de Sănătate Publică Iași derulează în aceste zile campania de informare „Donează sânge, cineva are nevoie de ajutorul tău!”.
Pentru ca o persoană să poată dona sânge trebuie să aibă vârsta între 18 și 60 de ani, greutatea peste 50 de kilograme, tensiunea în limite normale (maximă de cel mult 180mm Hg şi cea minimă de cel mult 90 mm Hg), să nu prezinte contraindicaţii medicale sau factori de risc pentru boli transmisibile.
Cantitatea de sânge donată este de 450 de mililitri, pe care organismul îi recuperează cantitativ în circa două ore, iar calitativ în 14 zile.
Actul donării durează între cinci şi zece minute, fiind necesare cel puţin opt săptămâni între două donări succesive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

PNL Neamț: ”Solicităm DEMITEREA șefului DRDP IAȘI”

Șefii PSD Neamț, Ionel Arsene, Adrian Niță și Daniel...

Peste 300 de amenzi și 32 de permise de conducere REȚINUTE marți de polițiștii IEȘENI

Poliţiştii ieşeni au intervenit marți la peste 100 de...

O persoană a rămas încarcerată după un accident rutier în localitatea Vama

Accident rutier pe raza localității Vama, județul Suceava. Intervin...