luni , 17 ianuarie 2022 12:39 am
Iasi booked.net
-1°C

Expoziție retrospectivă – Gheorghe Maftei

Marți, 13 aprilie 2021, de la ora 17.00, la Ateneul Național din Iași va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Gheorghe Maftei – Retrospectivă”, curator dr. Maria Bilașevschi, critic de artă.

Artistul Gheorghe Maftei, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, împlinește, mâine, 13 aprilie, frumoasa vârstă de 86 de ani și va fi sărbătorit la Ateneul Național din Iași printr-o expoziție de pictură intitulată „Retrospectivă”. Cele peste 100 de lucrări semnate de Gheorghe Maftei, realizate pe parcursul a 53 de ani din prolifica activitate artistică a autorului, vor fi expuse în Foaierul Ateneului, iar doritorii le vor putea achiziționa.

Expoziția „Gheorghe Maftei – Retrospectivă” poate fi vizitată zilnic, între orele 9.00 și 19.00, alături de cele 100 de lucrări expuse în „Mica Pinacotecă din Jassy”, iar taxa de vizitare este de 5 lei.

Gheorghe Maftei s-a născut la 13 aprilie 1935 în Hudești, județul Botoșani. A absolvit cursurile secției Pictură Murală, la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în anul 1964. În perioada 1964-1996 a fost profesor de desen și pictură la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași, precum și director al liceului timp de 12 ani, între 1975 și 1987. Grație activității didactice prolifice, în 1981 i s-a acordat Titlul de „Profesor Evidențiat” din partea Ministerului Educației și Învățământului. A fost membru fondator al Fundației de Știință și Cultură „Moldova” și a primei Facultăți de Arte din cadrul unei Universități particulare, „Mihail Kogălniceanu” din Iași, unde a activat ca profesor și decan. A fost conferențiar la Secția Patrimoniu Cultural din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, conform unui comunicat trimis redacției.

Activitatea artistică a lui Gheorghe Maftei, începută în 1965, se caracterizează prin abordarea tuturor tehnicilor plastice: pictură, grafică, sculptură, metaloplastice, mozaic, vitraliu, artă decorativă. Devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Gheorghe Maftei a realizat numeroase expoziții naționale și internaționale, fiind distins cu premii la diferite concursuri și festivaluri, dintre care menționăm: în 2012 – Trofeul Astrul eminescian la Festivalul Internațional „Eminesciana”, în 2009 – Diplomă de excelență Jubileu 60, din partea Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași, în 2008 – Diplomă de excelență la Salonul Internațional al Profesorilor de Arte Vizuale, U.A.P.R. Filiala Iași, în 1998 – Premiul Asociației Creatorilor de umor A.C.R.U., Vaslui, iar în 1992 – Premiul „Voronețiana” la Festivalul Național „Voronețiana”, Suceava.

Recomandări

Un nou atelier DICE la Palatul Culturii din Iași: „Sunetul sărbătorilor”

 În luna decembrie, echipa Atelierelor DICE din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași derulează o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *